На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата

...
На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата
Коментари Харесай

Вторият ден на Великден е! Започва Светлата седмица

На втория ден след Великден съгласно православната традиция стартира Светлата седмица - време, в което се популяризират светите апостоли и Света Богородица.
Вторият ден на Великден се назовава Светли или "разтурни " понеделник. Той е обвързван с обичая "размятване на яйца " за предотвратяване от градушка и за изобилие.
В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден от Великден младите се събират на някоя поляна, застават едни против други и търкалят между тях червени яйца. Обичаят е за предотвратяване от градушка и за изобилие.
През трите празнични дни има общоселски хорà, чиято съществена функционалност е защитно магическа.
Великден се чества три дни. Първият е постоянно неделя, когато всички отиват на тържествена църковна работа. Поздравът "Христос Воскресе " се съблюдава 40 дни.
Седмицата след Великден се назовава Томина неделя. Тя слага завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се назовава празна поради възбраната да се работи каквото и да е.
Седмицата се свързва и с първите появи на Христос измежду учениците му. Когато мълвата за изгубването на тялото на Христос се популяризирала, единствено деятел Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си самичък Исус му се явил и го предиздвикал да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът "Тома погрешни ", а денят е наименуван Томина неделя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР