На втори пореден търг Министерството на финансите не успя да

...
На втори пореден търг Министерството на финансите не успя да
Коментари Харесай

МФ спира да тегли повече заеми до края на годината заради слаб интерес

На втори следващ търг Министерството на финансите не съумя да пласира цялото планирано количество държавни скъпи бумаги заради неналичието на задоволително интерес.

На 3 октомври Българска народна банка организира аукцион за продажба на 10-годишни ДЦК за 200 млн. лева при предстояща рента 2.25% годишно. Оферти от банки, пенсионни фондове, застрахователни сдружения и други вложители обаче са подадени за 156 млн. лева, като МФ е приело предложения единствено за 100 млн. лева Постигнатата междинна рента е за 4.01%.

Преди седмица по сходен метод МФ не съумя да пласира цялото количество ДЦК от 200 млн. лева, а единствено за 150 млн., а реализирана рента бе 4.13%.

" Резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване ", показват от МФ.

Заради неподходящия вътрешен пазар МФ разгласи, че анулира оповестения на 13 септември емисионен календар, съгласно който до края на годината бяха планувани дългови излъчвания за 2 милиарда лева

МФ ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране, показаха от ведомството.

През септември служебният кабинет зае средства от вътрешния пазар общо за 400 млн. лв. при лихви над 3 и над 4%, както и 2.25 милиарда евро на външните пазари с лихви над 4%.

За съпоставяне напролет страната продаваше държавни скъпи бумаги при сред 0,55 и 1,33% годишна рентабилност.

ХАЗНАТА ВСЕ ОЩЕ С ИЗЛИШЪК

В същото време данните за осъществяването на бюджета към края на септември демонстрират, че той продължава да е на остатък, въпреки и по-нисък спрямо август.  Ако през август превишението на приходите над разноските беше 1.701 милиарда лв., а през септември остатъкът е намалял до 1.055 милиарда лева Т.е. в границите на месец септември имаме недостиг от 646 млн. лева Само за един месец - през септември, са направени разноски за над 6.3 милиарда лева при малко над 5 милиарда лева предходните месеци. Припомняме, че бюджетът е плануван с недостиг от 7.6 милиарда лева след актуализацията му в средата на годината. Единствената причина той да е към момента не остатък, са неосъществените разноски за финансови вложения, които тази година са заложени в рекорден размер от 8.2 милиарда лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР