На всеки седемнадесет години земните недра се разтварят и милиони

...
На всеки седемнадесет години земните недра се разтварят и милиони
Коментари Харесай

Суормагедон – или последната песен на цикадите

На всеки седемнадесет години земните глъбини се разтварят и милиони инсекти изпълзяват от там с цел да изпеят последната си ария преди вечно да замлъкнат.

Суормагедон  (от британското swarm – рояк) настава за жителите на Америка. В продължение на един месец  настъпление от цикади  ще смущава всекидневието и спокойния сън на милионите американци.

Въпреки че на средностатистическия гражданин на САЩ това необичайно насекомо може да му се види рисково и плашещо, да не загатваме и досадно, то нашествието им е същинска манна небесна за ентомолозите.

Учените, фенове на буболечки, запретват ръкави и се готвят да последват последната разходка на насекомите по коридора от Вашингтон до Бостън, през Филаделфия и Ню Йорк. В търсене на сътрудник, който да им помогне да продължат рода си,  цикадите , сходно на антично библейско злополучие ще покрият всичко, което им се изпречи на пътя - къщи, коли, дървета.

Разбира се, цикади се появяват всяка година, но  Цикадогедонът  се следи единствено в непоколебим 17-годишен цикъл. Причина за това необичайно събитие е забавния живот, който тези невероятни инсекти имат. В продължение на цели  седемнадесет години  буболечката живее подземен, като се храни с корените на дърветата, до момента в който не доближи полова зрялост.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР