На Велика събота България чества 145 години от Априлската епопея.

...
На Велика събота България чества 145 години от Априлската епопея.
Коментари Харесай

bTV със специална празнична програма за 145 години от Априлското въстание на Велика събота

На Велика събота България празнува 145 години от Априлската епопея. bTV ще е със специфична празнична стратегия още от сутринта.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Избрахме да дойдем на единственият град музей по няколко аргументи. Навършват се 145 години от Априлското въстание и то ще бъде маркирано с огромна възстановка на събитията отпреди век и половина. След това в неделя е празникът на града и Копривщица посреща своите първи посетители. Но има и дни доста значима трет причина – гордеем се с Копривщица, само че има исторически обстоятелства, които едва познаваме и даже не знам. Знаете ли да вземем за пример, че костницата в центъра на града е издигната от благодетеля Ненчо Палавеев, който изпраща 1000 британски лири, с цел да бъде увековечена паметта на героите в Априлската епопея? Започваме „ Тази събота “ тъкмо в 8:00 ч. в Копривщица и от студиото ни в София “, споделя Жени Марчева.

В Клисура също ще бъде направена възстановка на събитията от въстанието. Там ще бъде репортерът на bTV Новините Анна-Мария Конова.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Клисура въстава единствено няколко часа след Копривщица и подбалканското градчеа съумява да извоюва свободата си единствено за шест дни, след което е опожарено. Но 145 години по-късно жителите на града са признателни на предците си, които са платили с живота си, вярвайки, че ще реализиран свободата на България “, споделя Анна-Мария Конова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР