На церемонията на наградите Иг-Нобел*, известни също като Антинобелови награди,

...
На церемонията на наградите Иг-Нобел*, известни също като Антинобелови награди,
Коментари Харесай

България блесна с „наука“ на Антинобеловите награди

На церемонията на премиите Иг-Нобел*, известни също като Антинобелови награди, тази година се появи и България. Името на страната ни попада измежду екипа от учени в сферата биологията, които са изследвали каква е разликата сред мъртви и живи намагнитизирани хлебарки.
Наградите за антинаука, наричани още и Шнобелови награди, са подигравка на нобеловите награди, които отличават писания, които забавляват с безсмислеността си или от време на време с глупостта си. Техни създатели са по-често същински учени, само че от време на време заслугата е и на псевдоучени.

Иг Нобеловите награди за 2019 година бяха връчени на 29-ата първа годишна гала на 12 септември 2019 година, в театъра на Сандерс в Харвард. Церемонията беше излъчена по интернет. На нея стана ясно, че екип с българско присъединяване печели премията за биология, за откритието им, че мъртвите намагнетизирани хлебарки се държат по друг метод от живите намагнетизирани хлебарки. Учените, разгласили своя отчет, озаглавен „ Биомагнитна характерност на живите американски хлебарки”, са от Сингапур, Китай, Германия, Австралия, Полша, Сащ, България.

Другите носителите на Антинобелова премия за 2019 година (без да ги класираме по престижност) са:

Награда за Медицина - за събиране на доказателства, че пицата може да защищити от заболявания и гибел, в случай че пицата се направи и яде в Италия. Изследователите са от Италия и Холандия, а изявленията им носят заглавието: „ Защитава ли пицата против рак? “, „ Пица и риск от изострен миокарден инфаркт “ и „ Консумация на пица и рискът от рак на гърдата, яйчниците и простатата “,

Наградата за здравно обучение печели Съединени американски щати, за потребление на елементарна техника за образование на животни - наречена „ кликър образование “ - за обучаване на хирурзи за осъществяване на ортопедични интервенции. Публикацията им носи заглавието: „ Преподаването на елементарни хирургически умения благодарение на стратегия за образование на оператор е по-ефективно от преподаването посредством проява “.

Награда за анатомия печели Франция, за премерване на асиметрията на температурата на скротума при голи и облечени пощальони във Франция, а всичко за проучването им може да бъде прочетено в „ Топлинна асиметрия на човешкия скротум “.

Япония е с премия за химия за оценка на общия размер слюнка, създаден дневно от типично петгодишно дете. Заглавието на обявата им е идентично - „ Оценка на общия размер слюнка, създаден дневно при петгодишни деца”.

Награда за инженеринг печели Иран, за изобретяването на машина за промяна на памперси, предопределена за приложимост върху човешки бебета. Съответно наръчникът е озаглавен „ Апаратура и способ за миене на бебета и пелени “. Тук е значимо да се означи, че изобретението има патент на Съединени американски щати 10034582, възложен на Иман Фарахбахш, 31 юли 2018 година

Турция, Холандия и Германия си поделят премия за стопанската система. Усилията им са ориентирани към тестване кои хартиени пари са най-хубави за предаване на рискови бактерии. Изводите могат да се намерят в „ Пари и предаване на бактерии”.

Антинобеловата премия за мир печелят Англия, Саудитска Арабия, Сингапур и Съединени американски щати. Трудът „ Удоволствието от почесването на сърбеж: психофизична и топографска оценка “ обобщава напъните да се мери приятността от почесването на сърбеж.

Германия сграбчва наградата за логика на психиката, за намерено, че държането на писалка в устата ни кара да се усмихваме, което ни прави един по-щастлив, както откритието по-късно, че това не е по този начин. Изследванията и наблюденията са в две изявления - „ Инхибиране и улеснение на изискванията на човешката усмивка: непоказен тест на лицевата догадка за противоположна връзка “ и „ От данни към истина в психическата просвета. Лична вероятност “.

Първите Иг Нобелови награди са връчени през 1991 година за „ Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни “. По-рано са връчвани в Масачузетския софтуерен институт, а след това в Харвардския университет.

Превод Фрог Нюз

* Иг-Нобел – от британски: Ig Nobel Prize, от игра на думи: ignoble – долен, срамен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР