На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между

...
На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между
Коментари Харесай

Исторически момент: Подписаха споразумението за новото име на Македония

На гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му сътрудник Никола Димитров подписаха договорът, който поставя завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония.

Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония.

Този контракт дава опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.

Договорът е подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията са министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

На церемонията участват и висши представители на интернационалната общественост - висшият представител за общата външна политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутиереш.

Церемонията протича при засилени ограничения за сигурност и в наличието на високопоставени представители на интернационалната общественост.

Името на Македония - евентуална териториална рекламация към нас, съгласно Петков

Вот на съмнение в Гърция поради името на Македония

"Във времена, когато имаше доста съмнение, ние сложихме завършек на един спор, траял години. Това бяха три десетилетия на неустановеност във връзка с неустановеност за нашето бъдеще ", съобщи Зоран Заев.



"Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано от през днешния ден нататък пеем радостни песни на Балканите ", съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на конференцията на брега на Преспанското езеро.

Двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимни обяд.

С контракта, който бе разкрит, във връзка с езика е планувано - македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение.

Документът е озаглавен „ Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните”.

Разбраха се: името е Република Северна Македония

Реакциите след новото име на Македония

Хиляди македонци желаеха предварителни избори с митинг

Що се отнася до поданството или националността,

съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония.

Химна, герба и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.

По време на подписването на контракта се чака и в Гърция, и в Македония да има митинги, проведени от опозицията.

Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля при избор на съмнение в Народното събрание късно нощес. С това отпадна още една незнайна пред съглашението за новото име на Македония.



Македонска телевизия: Ново име за Македония, проект за Европейски Съюз

След като договорът бъде подписан, той би трябвало да бъде утвърден от гръцкия и македонския парламенти и по-късно в интервала от юли до октомври македонското държавно управление би трябвало да провежда референдум и в случай че резултатът е позитивен, ще се продължи с конституционна проверка.

Президентът на Македония: няма да подпиша контракта за смяната на името



Проблемът с името поражда през 1991 година, когато се разпада Югославия, само че по него стартира да се работи през 1994 година като оттогава до в този момент медиатор при разногласието за името е Матю Нимиц. През годините доста пъти е опитвано да се водят договаряния, само че чак на 17 януари 2018 година, с поддръжката на Организация на обединените нации, договарянията за името са възобновени.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР