На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между

...
На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между
Коментари Харесай

Македония и Гърция тръгват по нов път

На гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, следва да се подпише договорът, който поставя завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония.

Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.

Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На церемонията се чака и наличието на висши представители на интернационалната общественост - висшият представител за общата външна политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутиереш, макар че публично тяхното наличие не е доказано. Могерини съобщи, че би желала да участва на церемонията.

След подписването двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимни обяд.

С контракта, който бе разкрит, във връзка с езика е планувано - македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен „ Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните ”.

Що се отнася до поданството или националността, съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония.

Химна, герба и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.

Проблемът с името поражда през 1991 година, когато се разпада Югославия, само че по него стартира да се работи през 1994 година като оттогава до в този момент медиатор при разногласието за името е Матю Нимиц. През годините доста пъти е опитвано да се водят договаряния, само че чак на 17 януари 2018 година, с поддръжката на Организация на обединените нации, договарянията за името са възобновени. 6 месеца по-късно, единствено броени часове ни разделят от подписването на контракта, с което ще се постави завършек на 27-годишния спор.

По време на подписването на контракта се чака и в Гърция, и в Македония да има митинги, проведени от опозицията.

След като договорът бъде подписан, той би трябвало да бъде утвърден от гръцкия и македонския парламенти и по-късно в интервала от юли до октомври македонското държавно управление би трябвало да провежда референдум и в случай че резултатът е позитивен, ще се продължи с конституционна проверка. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР