На церемония на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха

...
На церемония на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха
Коментари Харесай

Край на спора между Атина и Скопие за името на Македония

На гала на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха контракт, с който одобряват името " Северна Македония " за всеобща приложимост. И гърци, и македонци излязоха на митинги против признатото в контракта име. Решението отваря пътя на Македония към Европейския съюз и НАТО. Договорът би трябвало да бъде гласуван на референдум в Македония и от Народното събрание в Гърция.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас посрещна македонския си сътрудник Зоран Заев, който дойде на гръцкия бряг с моторна лодка, прекосявайки езерото. В 11:30 ч. на брега на Преспанското езеро Гърция и Македония подписаха съглашението за решение разногласието за името.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: На Балканите имаме тъжни и радостни песни, които възпяват хубостта на земята и народите ни. Днес пишем нова ария дружно. Предишните генерации изстрадаха задоволително от влошените ни връзки. Сега е време да честваме с радостни песни на Балканите.Зоран Заев, министър-председател на Македония: Какъв хубав, исторически ден! Според Аристотел, нищо не можеш да постигнеш без кураж в този свят. С подписването на контракта ние преместихме планина. Слагаме завършек на спор, траял близо три десетилетия. За тези години научихме значими уроци и благодарение на Европейски Съюз и Организация на обединените нации стигнахме до задоволително решение.
Най-големият подарък - по този начин дефинира Договора пратеникът на Организация на обединените нации за разрешаване разногласието за името Матю Нимиц, който през днешния ден отпразнува рождения си ден.
Матю Нимиц, специфичен делегат на Организация на обединените нации за разногласието за името: Казах на фамилията си, че тази година нямам потребност от дарове, тъй като двама министър председатели ще ми създадат огромен подарък.
Според специалистите, договорът ще бъде утвърден.
Спирос Сидерис, основен изпълнителен управител на Независимата балканска осведомителна организация: Проблем евентуално ще бъде референдумът в Македония, само че съгласно мен македонците ще гласоподават положително, тъй като всеки се нуждае от мир и непоклатимост.
Накрая на церемонията Зоран Заев подари вратовръзката си на Ципрас, прочут с това, че не употребява този аксесоар и по този начин стана вторият министър председател, правил това, след италианския Матео Ренци.

Според висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, Европа се гордее с този контракт.
Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност: Тук съм през днешния ден, на първо място с цел да благодаря на двете страни, те накараха всички нас като европейци да се гордеем с това, че съумяха посредством разговор и дипломация да намерят печелившо и за двете страни решение на проблем, неуреден от десетилетия. Така Европа става по-мирна и обединена, а пред целия район се открива опцията да живее в една друга атмосфера.
Връщайки се от македонския бряг, където беше втората част от церемонията, Ципрас съобщи:
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция - Проведохме среща с депутати от ръководещата партия на премиера Заев. Имахме градивни диалози. Беше като същинска женитба. Взех си и вратовръзката.
Оттук нататък следва договорът да бъде утвърден от парламентите на двете страни.
 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Boris Grdanoski
Протести срещу името Република Северна Македония избухнаха и на гръцка, и на македонска територия. Гръцката полиция използва сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращи край село Писодери, покрай мястото, където беше подписан историческият контракт. Там се събраха близо 4000 души. Сблъсъците избухнаха, когато стачкуващи пробваха да тръгнат към Псарадес. Има ранени. Много гърци считат, че Скопие се пробва да отнеме античното гръцко завещание.
Александра Вакидзидис, стачкуващ от Гърция: " Македония е гръцка, апелирам ви, апелирам ви, предайте посланието в целия свят, Македония е гръцка ".
В същото време в македонския град Битоля, последователи на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също стачкуваха срещу новото име на Македония. Протестът съответства с 28 годишнината от основаването на партията. Не преставайте да употребявате името Македония, прикани водачът на партията. ВМРО-ДПМНЕ реши да гласоподава срещу смяна в конституцията на страната.
 © Българска телеграфна агенция / Xinhua / Dimitris Tosidis
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР