На Траката изплува тяло на мъртва акула. За изхвърленото от

...
На Траката изплува тяло на мъртва акула. За изхвърленото от
Коментари Харесай

Тяло на мъртва на акула изплува на Траката

На Траката изплува тяло на мъртва акула. За изхвърленото от морето животно излиза наяве от фотоси в групата " Забелязано във Варна ", оповестени от Десислав Александров.

" Черноморската акула е нежна, тя не се лови с мрежи, а единствено с въдици и не е рискова. Няма по какъв начин да е попаднала в мрежа и да е била изтървана. Лови се най-вече през януари и февруари. Сега обаче по време на рецесията пласирането на подобен улов е малко мъчно, по тази причина май и никой не се наема да я лови. Но като при всички животни, е допустимо да има заболяване някакво, нещо я е уморило, само че не мога да ви кажа какво ", разяснява за Георги Недев-Гочара, прочут риболовец от Варна. 

Според формалната информация, черноморската акула (Squalus acanthias) е тип хрущялна риба от фамилията на Бодливите акули. Наричат я още морско куче.

Тялото на черноморската акула е тъмносиво на цвят, покрито с дребни люспи с шипчета, ориентирани към опашката, която съставлява асиметрична перка (с по-голяма горна част). Има и шип, ситуиран на гръбната перка. Очите са издължени и следват извивката на главата. Устата е ситуирана в долната част на главата.

Средно доближават до 150 cm дължина, само че има регистрирани случаи, в които този размер е 180—200 cm. Теглото ѝ е към 7 кг (при постигане на зрялост). Най-едрите представители могат да доближат 14 кг. Официалният връх е 7,14 кг и е реализиран край графство Кери, Ирландия.

Разпространена е в морета и океани с умерени температури на водата(напр. Тихи океан). Обитатели са както на крайбрежните сектори, по този начин и на откритите води.

Черноморската акула живее на пасажи (стада), най-вече в дънните пластове. Храни се с по-дребни риби като писия, попчета, скумрия и други

Обикновено не е нападателна във връзка с хората. В България Черноморската акула служи най-вече като икономически улов (през зимния сезон) за вътрешния ни пазар. Черният им дроб съдържа над 80% масленост и е богат на витамините А и D. Затова ползата на фармацевтичните компании към тях е огромен. Перките им са безценен деликатес на Азиатските пазари.

В международен мащаб бодливите акули са заплашен тип заради несъразмерния улов. Черноморската акула участва в Червена книга на България, като предпазен скотски тип.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР