На този ден църквата почита Св. Татяна. Света мъченица Татяна

...
На този ден църквата почита Св. Татяна. Света мъченица Татяна
Коментари Харесай

Почитаме Света Татяна

На този ден църквата уважава Св. Татяна.

Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската религия, въпреки нейният татко да бил три пъти прeфект на гр. Рим. Изцяло проникната от тази религия, Татяна била отдадена за дякониса и всецяло се отдала на състрадание и непрестанна молитва. Тя се отказала от всемирски наслади и се обрекла на непорочие и по този метод още повече засияла като почтена за страдалчески венец.

Скорошната насилствена гибел на жестокия император Хелиогабал (203-212 г.) освободила християните от опасността на едно, може би чудовищно гонение и всички били подготвени да си отдъхнат, когато на престола го заменил 16-годишния му братовчед Александър Север (205-238 г.), майката на който, Юлия Мамея, уверено покровителствала християните и била почитателка на популярния християнски преподавател Ориген. Самият Александър имал еклектически убеждения: безучастен към вярванията на другите, той не се придържал към един избран мироглед, заради което измежду идолите на другите езически божества в дома си имал изображението и на Иисус Христос. Но таман при Александър Север пристигнал страшния час за мъченица Татяна.

Поради малолетство на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка ползвали неотменените закони за сигурността на страната. Още били меродавни противохристиянските разпоредби на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Анонимният житиеписец на св. Татяна оповестява за жестоките разпореждания и преследвания на християнтие от шефове и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които " проливали християнската кръв като вода ".

Без да гледат на знатното състояние на Татяна и на нейния безупречен живот, тя била заведена в храма на Аполон, с цел да принесе жертва. Девойката освен отказала да стори това, само че по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разрушил на части. След напразните увещания на градоначалника да се отхвърли от Христа младата Татяна била неведнъж подлагана на най-свирепи изтезания, като даже изболи очите й и рязали линии от нейната снага. След всяко изтезание Бог правил знамение със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в огромно разстройване обърканите мъчители. Тези прислужници на шефа били разколебани в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата госпожица била единствено една – Бог да допре сърцата им и да ги обърне към Себе Си.

И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да спре мъченията над почтената римлянка. А когато ги осияла светлина от небето и те видели ангели да поддържат страдащата девственица, не могли да устоят повече. И осмината управителеви прислужници коленичили пред Татяна и възкликнали: " Прости ни служителко на същинския Бог! " Разбира се, всички те незабавно били предадени на гибел, като новоявени християни.

Когато след целодневно изтезание отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това знамение не трогнало мъчителя. На другия ден той още веднъж я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната издръжливост, безсилният шеф наредил да я предадат на изгладнелите зверове, само че пуснатият лъв се заумилквал към светата мъченица и ближел добродушно нозете й. Изпълнен със боязън да не би сходна панорама да обърне и други езичници към омразната религия на " галилеяните ", шефът наредил неотложно да я обезглавят. Същата орис постигнала и бащата на мъченица Татяна.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР