На този ден, 26 ноември, православната църква почита паметта на

...
На този ден, 26 ноември, православната църква почита паметта на
Коментари Харесай

Кой празнува имен ден днес, 26 ноември

На този ден, 26 ноември, православната черква уважава паметта на Св. Стилиян, който назовават още Детепазител, защото се възприема като покровител на бебетата и дребните деца. Днес имен ден честват Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян, Щеряна.

Св. Стилиан е роден и живял в интервала сред 400 и 500 година сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала около южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си вътрешност, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него към този момент се проявявали изключителните блага на свят живот. След като се освободил от земното си имане, Св. Стилиан потеглил към съкровището небесно. Отишъл в недалечен манастир и се облякъл там в монашеска схима.

Пустинният живот претворил Св. Стилиан в светла звезда на аскетизма. Той станал пример за подражателство в добродетелта на млади и на остарели.

Но пътят на аскезата в никакъв случай не свършва и решил Св. Стилиан да се отдалечи и да се отдаде на още по-строг живот, на отшелничество. Простил се с братята от манастира и поел във вътрешността към пустинята, в необитаваните от никого места. Там се заселил в една пещера и заживял живот небесен.

Казват даже, че и името му произлиза от глагола " стилоно ", което в превод от гръцки значи " укрепва " или " укрепителен здравето на децата ". И като детепазител Св. Стилиан се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР