На тези въпроси отговаря журналистът Емилия Милчева в свой анализ

...
На тези въпроси отговаря журналистът Емилия Милчева в свой анализ
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Всички вкупом декларират, че не ги е страх от трети избори. Това “безстрашие” се пише на сметките на суверена

На тези въпроси дава отговор журналистът Емилия Милчева в собствен разбор за " "

Дилемата дали така наречен държавно управление на смяната ще мине с поддръжката на така наречен партии на статуквото ще бъде решена в петък. Тогава “Има подобен народ” (ИТН), получили първия изследователски мандат, ще показват състава на кабинета, откакто известиха своя претендент за министър председател - 44-годишния народен представител с тапия по философия и опит в частния бизнес Пламен Николов.

В очакване на развръзката

Интересни събития ще предшестват петъчната кулминационна точка. От Има Такъв Народ и политическите сили, с които до неотдавна се брояха в една чета - “Демократична България” (ДБ) и “Изправи се БГ! Ние идваме!”, ще договарят за сключване на политическо съглашение с дефинирани цели. И Българска социалистическа партия упорства за сходен политически контракт с партията на Слави Трифонов, скрепен с подписи. Технологията на поддръжката не е ясна - дали посредством двустранни съглашения на Има Такъв Народ с всяка партия, или посредством обща сделка.

Всъщност въобще не е несъмнено дали ще има такива съглашения - въпреки в първата си телевизионна изява кандидат-премиерът да съобщи, че в случай че е належащо “обвързване”, ще го създадат. Българската политика помни съглашението от 2014 за втория кабинет на Бойко Борисов, под което се подписаха съдружните сътрудници на ГЕРБ. Заявките за “прекратяване на партийната интервенция и лобисткото вмешателство в активността на съда и прокуратурата” и за “въвеждане на механизъм за гласност, бистрота и публичен надзор върху работата на основния прокурор” по този начин и си останаха единствено на хартия.

Има Такъв Народ съдружни сътрудници не търси, ще прави “правителство на малцинството”. Но Демократична България и групировката на Манолова упорстват както за съглашение, по този начин и за авансово координиране на кандидат-министрите. По БНР съпредседателят на Демократична България Христо Иванов отиде и по-далеч, говорейки за “механизъм за взимане на партньорски решения”. А сходна концепция излиза отвън рамките на нормално уреждане. Хипотетично тя допуска лидерски формат от вида на познатите съдружни препоръки, който да е “шапка” на държавното управление.

Ябълката на раздора: какъв да е министър

Няколко часа след изказването на Иванов по БНР, в изявление, излъчено във Facebook, водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов разгласи, че в действителност ставало дума за постове. “Аз знам какво желаят. Те желаят постове, макар че настояват, че не искат”, сподели Трифонов, споменавайки като изключително “апетитни” Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Министерството на финансите. Въпреки някои общи цели като промяната на основния прокурор и преизчисляване на пенсиите, Демократична България и партията на Трифонов явно от ден на ден се раздалечават. Повод стана отводът на Има Такъв Народ да поканят служебните министри Кирил Петков и Асен Василев в бъдещо държавно управление, въпреки да ги бяха канили за първия си, към този момент отдръпнат кабинет. Нова покана е фантазия след свадите в Народното събрание, където от Има Такъв Народ, по едно и също време с Движение за права и свободи, се усъмниха в интегритета на Петков и Василев. Христо Иванов пък изрази съмнение в качествата на номинирания за министър председател: “Очаквахме човек, който може да лидира трансформацията на България”, съобщи той по БНР.

Напрежението сред Демократична България и Има Такъв Народ - единствените, съумели да усилят електоралната си тежест на 11 юли, се усети още в предизборната акция, когато в обществените мрежи се сблъскваха по тематиките “умно-красиви” и “чалгари”. Раздалечаването взе нов връх след отхвърли на Има Такъв Народ да предложения флагманите на служебния кабинет и след упреците за “дългата ръка на ДПС” зад партията на шоумена. Сега разривът се задълбочава още повече, а Трифонов даже упрекна Иванов, че си придава прекомерно огромна тежест: “Първата политическа мощ прави държавно управление на малцинството и господин Христо Иванов има опцията или да го поддържа с неговите сътрудници, или да не го поддържа. И по-късно ще се случи това, което ще се случи”.

По БНР пък съсобственикът на “Икономедиа” Иво Прокопиев разяснява, че 350-те хиляди гласа за Демократична България не са просто статистика - “това е интелектуалният и бизнес хайлайф на страната и в случай че той не е показан в Народното събрание, се стига до това, до което се стигна - цялостна замяна на концепцията за народна власт и пазарна икономика”.

Ако " партиите на смяната " не се схванат

Наред с технологията на поддръжката и кадровите различия, препъникамък пред образуването на парламентарно болшинство ще се окажат и другите механизми за реализиране на другояче сходни цели. Всички желаят да вземем за пример е-правителство, само че Има Такъв Народ предлага и понижаване на броя на министерствата. Приватизация на ББР не е на дневен ред, само че е предизвикателство по какъв начин да се реформира, да подкрепя ли стартъпи, което е рискова инвестиция, или да се концентрира върху дребните и междинни предприятия.

Няма единодушие и по здравната промяна. Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия споделят разбирането лечебните заведения да не са търговски сдружения, само че за демонополизацията на НЗОК има разнообразни възгледи. Социалистите не я одобряват, до момента в който Демократична България е за нахлуване на частни застрахователни фондове и приватизация на държавните и общинските лечебни заведения. Има Такъв Народ също е за демонополизация, само че по друга скица.

Различията ще проличат и при разискването на Националния проект за възобновяване, импортиран от служебния кабинет - от Има Такъв Народ считат съществено да го ревизират, без значение от забавянето. Сблъсъци се обрисуват в стълба “Зелена България”, където са плановете за декарбонизация на стопанската система и енергетиката. Кои въглищни централи ще бъдат включени в обсега на новата инфраструктура за доставка на газ/водород, в кои тецове ще има заместващи мощности на природен газ, повече за саниране ли да има, или за ВЕИ. И още, и още.

Ако така наречен партии на смяната не се схванат, а Борисов удържи на думата си ГЕРБ да излязат от пленарна зала, “за да понижим кворума и да си изберат правителство”, новият кабинет може да бъде утвърден единствено от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. А Движение за права и свободи ще ръкопляскат. Подобно решение ще е успех за Борисов и оскърбление за провалилите се. Христо Иванов сподели, че от Демократична България не затварят вратата и ще изчакат “до последния вероятен софтуерен момент”. Сигурно и Има Такъв Народ чакат - на тяхната си врата. А всички заедно заявяват, че не ги е боязън от трети избори. Това “безстрашие” се написа на сметките на суверена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР