„На територията на София положението с леглата за заразени с

...
„На територията на София положението с леглата за заразени с
Коментари Харесай

Болниците в София са в готовност да разкрият още легла

„ На територията на София ситуацията с леглата за инфектирани с ковид е обезпокоително. През последните седмици има трайно нарастване на случаите с към 700 до 800 на брой седмично. Засега в лечебните заведения към момента има свободни кревати. Заети са 65% от интензивните кревати и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”. Това съобщи шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев в студиото на „ Здравей, България” по Нова ТВ.

„ Столичната РЗИ е в непрекъснат контакт с шефовете на лечебните заведения. При потребност могат да се разкрият още кревати за инфектирани с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, сподели още той.

По думите му има подготвеност и за въвеждане на спомагателни ограничения при нужда.

„ От началото на имунизацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 година, лекари, учители и участващите във действие на съществени структурни звена”, сподели още Данчо Пенчев.

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, сложил си първата, той отговори: „ На територията на София-град са подсигурени вторите дози на имунизираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca до момента са поставени като първа игла, само че заради огромния период за слагането на втора, ние считаме, че компанията ще компенсира доставките и ще доближи регламента, който е контрактуван за приемане, тъй че да има задоволително и за втора игла”.

Той беше безапелационен, че спазването на ограниченията е методът, по който може да предпазим и себе си, и околните си.

Шефът на РЗИ разкри и случай от петък следобяд. „ В аероплан, приближаващ от Хамбург, човек се качва позитивен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това лишава ужасно доста време и запас. 100 здрави индивида поради безотговорното отношение на един ", посочи медикът.

Запитан дали е допустимо да се затворят още веднъж заведенията за хранене, той съобщи: „ Да, при избрани условия. За момента няма съответни прагове, при които това да се направи”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР