На тази дата най-голямото висше военно учебно заведение - Националният

...
На тази дата най-голямото висше военно учебно заведение - Националният
Коментари Харесай

Денят 26 ноември в българската история

На тази дата най-голямото висше военно образователно заведение - Националният боен университет “Васил Левски ” отбелязва своя празник. През 1878 година образователната рота от Военното учебно заведение, намерено в Пловдив шест месеца след края на Руско-турската освободителна война, е преместена в столицата.
Българската войска влиза в Струга през Първата международна война, ден откакто българските войски завладяват Охрид. През октомври и ноември 1915 година Първа Българска войска нападна сръбската армия по линията от устието на река Тимок до Трън, превзема Източна Сърбия и завладява поредно Ниш, Зайчар, Пирот, по-късно Битоля, Охрид, Струга.
На 26 ноември е роден Александър Георгиев Вазов - български кинорежисьор и сценарист. На 26 ноември умира митрополит Панарет Пловдивски.

2007 година
Вълчо Камарашев е почетен от президента на Р България с Орден „ Св. св. Кирил и Методий ” – огърлие „ за изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството “.

2007 година
Евгений Желев Желев напуща длъжността – кмет на Стара Загора, който заема от 16 октомври 1999 година След това заема поста министър на опазването на здравето (24 април 2008 година – 27 юли 2009 г.). Избран е за депутат от БСП/Коалиция за България в 41-вото Народно заседание (14 юли 2009 - 14 март 2013). На 7 март 2014 година е изключен от партията.

2004 година
Изпълнителният комитет на МОК предлага изключването на Иван Славков.
Иван Славков-Батето е роден е на 11 май 1940 година в гр. София. Завършва компетентност „ Двигатели с вътрешно горене “ в ВМЕИ, София. Спортува водна топка като студент в тима на „ Септември “, след това е играч в ЦСКА и „ Академик “ (София), играе в националния тим (1959 - 1964).
През 1966 година остава вдовец, а през 1969 година се дами за Людмила Живкова – щерка на Тодор Живков.
През 1982 година става ръководител на Българския олимпийски комитет (БОК), през 1987 година - доживотен член на Международния олимпийски комитет (МОК).
През 1995 година е определен за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 година, а през същата година е избран отново и за ръководител на БОК.
Славков е притежател на званието „ лекар хонорис идея “ на Националната спортна академия. Професор е по състезателен мениджмънт и обществено ръководство в Киевския университет. Награден е с медал „ Стара планина “ първа степен във връзка 80-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет за приноса му за развиването на физическата просвета и спорта по предложение от спортния министър Васил Иванов - Лучано с декрет на президента Георги Първанов от 23 октомври 2003 година През февруари 2004 година е избран отново за член на техническата комисия на Асамблеята на националните олимпийски комитети (АЕНОК) в Атина. През април 2004 година президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да съставлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на летните олимпийски интернационалните федерации.
Славков получава международна популярност, откакто скрита камера на телевизия Би Би Си (BBC) го снима през 2004 година дружно със сърбина Горан Такач в софийския хотел „ Радисън “ по време на договаряния с фиктивни лобисти, представящи се за предприемачи от измислената компания „ Ню Лондон Венчърс “, за обезпечаване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 година Записът е излъчен на 4 август, 21 ч. британско време в предаването на BBC „ Панорама “, във кино лентата „ Да купиш Игрите “.
На 7 август с.г. президентът на МОК Жак Рох афишира, че Комисията по нравственос лишава краткотрайно всички права, привилегии и функционалности на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина. На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по нравственос към МОК. Предложението за изключването му е утвърдено единомислещо от всичките му 15 членове. На 24 май 2005 година Жак Рох приканва Славков да напусне непринудено заеманите от него постове, преди да бъде публично изключен от МОК, само че Славков не прави това. На 7 юли 2005 година на сесията на МОК в Сингапур Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет с скрито гласоподаване, при което изключването му е подкрепено от 84 от членовете при 12 срещу и 5 въздържали се.
Това автоматизирано го отстранява и от поста ръководител на БОК. Впоследствие на негово място е определена Стефка Костадинова. През октомври с.г. Славков изгубва и поста на президент на БФС, откакто на постоянен конгрес на съюза е сменен от Борислав Михайлов. Умира след тежко боледуване в София на 1 май 2011 година

2003 година
Президентът Георги Първанов завършва формалната си аудиенция в Узбекистан, чиято публична цел е „ стимулиране на търговско-икономическите връзки сред двете страни “.

2001
Между 26 и 27 ноември ръководителят на Българска социалистическа партия Георги Първанов и ръководителят на Българската евролевица Александър Томов вземат участие в съвещание на Съвета на Социалистическия интернационал в Доминиканската република.

1998 година
Президентът присъжда Орден „ Стара планина ” – първа степен на Пребен Сайерсен – ексклузивен и пълномощен дипломат на Кралство Белгия в България.

1956
Състои се премиера на първия български пъстър филм „ Точка първа " на режисьора Боян Дановски и сценариста Валери Петров. Това е лиричен роман, свързващ в едно настоящите тематики за опазването на мира и за детството. Филмът е показан на Международния кинофестивал в Кан.

1944 година
В София е открита първата военна художествена галерия, а в Пловдив – първата художествена антифашистка галерия.

1944 година
Учреден е Славянски комитет в България.

1915 година
В хода на Първата международна война българските войски влизат в Струга (14 ноември 1915 година по остарял стил).
На 24 август 1915 година е подписан българо-германски контракт и загадка конвенция, допълнена с военна спогодба сред Германия, Австро-Унгария и България. Съгласно тези документи България поема задължението да се намеси в международната война, като в подмяна й се дават земите, отнети й от прилежащите балкански страни след Междусъюзническата война.
На 10 септември 1915 година е оповестена обща готовност. Формира се и Главно командване на Действащата войска отпред с ген. Н. Жеков. До края на септември мобилизацията е завършена, като под знамената са призовани над 600 хиляди бойци и офицери, разпределени в три армии. С обозните и други помощни елементи въоръжените сили на България надвишават 885 хиляди души, които се равняват на 17 % от цялото население на страната. Такъв % на готовност не доближава нито една от воюващите в международната война страни.

1878 година
Открито е Военното учебно заведение в София, където е преместена образователната рота от Пловдив. Първото българско военно учебно заведение е основано шест месеца след края на Руско-Турската освободителна война през 1878 година в гр. Пловдив.
През ноември същата година учебното заведение е преместено в София, където на 26 ноември става формалното му разкриване. То приготвя офицерски фрагменти за четирите рода войски, които се оформят в младата българска войска - пехота, конница, артилерия и инженерни войски.

На тази дата са родени:
1900 година
Роден е Александър Георгиев Вазов – български кинорежисьор и сценарист, един от основателите на българския игрален филм. Творчеството му в региона на киното стартира от 1922 година в Берлин, а по-късно продължава в Италия, Швейцария и България. Завършва кинорежисура в Мюнхен. Дълги години работи в региона на научнопопулярното кино. Умира на 20 август 1972 година

На тази дата умират:
1971 година
Умира Неофит Видински със светско име Никола Митев Караабов - български върховен свещеник. Става духовник през 1891 година Завършва Петербургската духовна семинария (1896 година ) и Петербургската духовна академия (1900 г.). В интервала 1900-1902 година е протосингел в Сливен, през 1902-1905 година във Видин, а през 1905-1906 година в Св. Синод в София. Ректор е на Софийската духовна семинария от 1906 година до 1912 година През 1909 година Неофит Видински е ръкоположен за свещеник. Той е един от редакторите на " Църковен вестник ". Избран е за видински митрополит през 1914 година Председателства Църковно-народния събор (1922-1923 г.). От 1921 година до гибелта си е член на Светия синод, от 1930 година до 1944 година е негов наместник-председател. Обявява се в отбрана на евреите в България по време на Втората международна война. Автор е на богословски съчинения и книгата " Видинска епархия " (1924 г.).

1923 година
Умира Иван Георгиев Куюмджиев – български бунтовник, деятел на македонското освободително придвижване и на Български земеделски народен съюз. Роден е на 25 май 1870 година Член е на Земеделския съюз от 1918 година Влиза във ВМОРО през 1895 година Съратник е на Г. Делчев и Я. Сандански. Помага на младотурската армия при свалянето на султан Абдул Хамид II. По време на Балканската война (1912-1913 г.) води война в състава на Македоно-одринското опълчение. След Първата международна война (1914-1918 г.) е деен член на Български земеделски народен съюз, помощник на Централен комитет и на Емигрантския комунистически съюз. Работи с Димо Хаджидимов, В. Мулетаров, Д. Гичев. Взема присъединяване в подготовката на Септемврийския селски протест от 1923 година След потушаването му е хванат и погубен.

1883 година
Умира Панарет Пловдивски (Петър Мишайков Иванов) - върховен свещеник, участник в църковно-националната битка. Роден е през 1805 година Учи в гимназиите в Битоля и Атина и в Историко-филологическия факултет на Атинския университет. През 1851 година е назначен за ксантийски митрополит, а през 1861 година - за пловдивски. През 1872 година е определен за пловдивски екзархийски митрополит. Бори се за църковно единение на българския народ.

За правенето на историческата информация на Агенция „ Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия „ България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия „ Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия „ Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане – Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща „ Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща „ Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство „ Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на „ The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на „ The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на „ World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция „ Фокус ” - отдел „ Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР