На тържествената церемония в Гербовата зала на президентството Сафет Баличевац

...
На тържествената церемония в Гербовата зала на президентството Сафет Баличевац
Коментари Харесай

Един от спасителите от Лим получи българско гражданство

На тържествената гала в Гербовата зала на президентството Сафет Баличевац получи документите си за поданство на Република България.

Документите за поданството му му бяха връчени от вицепрезидента Илияна Йотова .

В словото си вицепрезидентът съобщи, че същинските воин жертват живота си поради другите , само че на " злополучната дата 4 април 2004 година ние загубихме 12 ангела, чиято покруса в никакъв случай няма да преодолеем ".

" С вашето дело показахте, че човешката положителната към момента я има и вие сте доказателство по тази причина ", съобщи Йотова и добави, че това е висше дело. Тя добави още, че подвиг през днешния ден е да правиш положително, а това е едно висше качество, което не изисква огромен житейски опит.

Сафет Баличевац от своя страна съобщи, че е извънредно благополучен от това, че получава българско поданство, само че добави, че в никакъв случай няма да не помни отнетия живот на децата през април 2004 година Баличевац добави, че единственото утешение, което изпитва е, че съумял да помогне на останалите хора от потъналия рейс.

Той изрази своята признателност към вицепрезидента Илияна Йотова, българския дипломат в Белград Радко Влайков, почетния консул в Белград Тодор Тодоров, кмета на Свищов Генчо Генчев и към Община Свищов.

На въпрос дали чака животът му да се промени с българското поданство, той отговори, че чака едно по-добро бъдеще , което да промени както неговия живот, по този начин и този на околните му.

Баличевац показа, че не е имал финансовата опция да заплати разноските по молбата за приемане на българско поданство и заради тази причина не го е получил по-рано.

Той сподели, че е признателен на почетния консул Тодор Тодоров, който е уведомил българския дипломат в Белград Радко Влайков, и с негова помощ и помощта на българските институции е задействана процедурата.

Припомняме, сърбинът Сафет Баличевац получава българско поданство на съображение член 16 от Закона за българското поданство за особени заслуги към Република България в публичната сфера.

Баличевац е един от жителите, които интензивно участваха в избавителната акция при автобусната злополука в река Лим през април 2004 г .
Тогава покрай черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия в Дубровник, починаха 12 деца от Свищов. 38 души от пасажерите в рейса, измежду които и други деца, бяха избавени.

През април 2005 година, една година след трагичния случай, Република България пое ангажимент за даване на българско поданство на спасителите като израз на дълбока признателност и благодарност. Четирима от участниците в избавителната интервенция към този момент имат български документи за идентичност.

След трагичния случай жители на Република Сърбия и Черна гора, взели участие в спасяването на пасажерите от падналия в река Лим рейс, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени " Мадарски конник " . Сред отличените бе и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР