На търг в аукционната къща Christie`s е изваден най-редкият розов

...
На търг в аукционната къща Christie`s е изваден най-редкият розов
Коментари Харесай

Christie`s изважда на търг най-редкия розов диамант

На търг в аукционната къща Christie`s е изваден най-редкият розов елмаз в свет. Скъпоценният камък с правоъгълна форма носи името Pink Legacy ( " Розово завещание " ). Той тежи 18,96 карата и има най-високата оценка по повод наситеността на цвета.

Pink Legacy е най-големият елмаз с кондензиран розов цвят представян на аукцион до момента от Christie`s. Той ще бъде препоръчан на търг по време на аукциона " Великолепните скъпоценности ", който ще се организира в Женева на 13 ноември. До този миг редкият елмаз е демонстриран на евентуални купувачи в Хонконг, Ню Йорк и Лондон. Специалистите на Christie`s правят оценка Pink Legacy на сума в диапазона 30 - 50 милиона $.

" Да се откри елмаз с подобен размер и с подобен цвят е на практика нереално. Може да се види сходен еднообразен и кондензиран цвят в розов елмаз с тегло 1 карат. Но в съвсем 19 каратов камък - това е необикновено ", разяснява на уеб страницата на Christie`s, Рахул Кадакия, началник на департамента по скъпоценностите.

Pink Legacy се е намирал в сбирката на семейство Опенхаймер, ръководещо интернационалната корпорация за рандеман и преправка на диаманти De Beers.

За цялата си 250-годишна история Christie`s е представял на аукцион единствено четири розови диаманта с тегло над 10 карата. Миналата година на търг в Хонконг за $32,5 млн. бе продаден розовия елмаз Pink Promise.

Учените класифицират диамантите на два съществени вида: вид I и вид II. В втория вид камъните имат необичаен, съвсем еднообразен цвят. Розовите диаманти спадат към рядката категория вид II-a. При тях съвсем няма следи от азот и те съставляват по-малко от 2% от всички скъпоценни камъни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР