На световно ниво се изхвърлят над 13 млн. тона пластмаса

...
На световно ниво се изхвърлят над 13 млн. тона пластмаса
Коментари Харесай

Световните океани се задушават от азиатска пластмаса

На международно равнище се изхвърлят над 13 млн. тона пластмаса в морската среда годишно

Още по тематиката
Организация на обединените нации: 50 страни лимитират замърсяването с пластмаса

Таксите и възбраните са измежду най-ефективните способи за понижаване на пластмасовите боклуци
7 юни 2018
Когато международното бунище затвори

Забрана на Китай за импорт на боклуци предизвиква големи усложнения в световен мащаб, само че е и метод за преосмисляне на казуса
1 юни 2018
Пластмасата в океаните може да се утрои за десетилетие

" Океанската стопанска система " ще се удвои до 3 трлн. $ до 2030 година
4 апр 2018
Пластмаса: Алтернативи
24 ное 2017
Критична (пласт)маса

Три хрумвания за понижаване на пластмасовия отпадък и движещите сили зад тях
24 ное 2017 Докато страни като Англия и Чили се пробват да забранят потреблението на пластмасови артикули в редица браншове на стопанската система, над 80% от неконтролируемото замърсяване с пластмаси в международния океан произтича от Азия. Държавите от Югоизточна Азия, които направиха сериозен стопански взрив през последните години, са измежду най-големите виновници - заради остра липса на политическа воля и механически потенциал, да не се борят с огромното количество синтетични боклуци, което създават, написа Nikkei Asian Review. Изданието отбелязва, че светът се нуждае от интернационално координирани ограничения за надзор на пластмасовите боклуци, идващи в океаните от Азия.

Състоянието на международния океан

Пластмасовите боклуци в международния океан се усилват в миг, в който по-голямата част от Западния свят подхваща ограничения да понижи зависимостта си от пластмасови артикули за еднократно прилагане. В същото време технологиите за безвредно изхвърляне и заличаване на пластмасови боклуци се употребяват от ден на ден и повече в Запада, само че не са необятно публикувани в Азия.

На международно равнище се изхвърлят над 13 млн. тона пластмаса в морската среда годишно, като над 80% от нея произлизат от Азия, а вредите върху морската среда се правят оценка на над 13 милиарда $.

Новините за цялостни с найлонови пликчета китове, открити мъртви на някой плаж, се трансформират във все по-зачестяващ медиен рефрен. В същото време фондация " Елън Макартър " предвижда, че до 2050 година няма да е останала морска птица, която да не е погълнала някаква форма на пластмаса през живота си. Същият отчет планува, че до 2060 година в международните океани ще плават повече пластмасови боклуци в сравнение с морски живот. Най-опасни за морския живот са 640 хиляди тона синтетични риболовен мрежи, изгубени или изхвърлени в океаните всяка година.

Големите замърсители

Според отчет на Океанската консерватория Индонезия, Китай, Филипините, Тайланд и Виетнам изхвърлят повече безусловно количество пластмасови боклуци в международния океан от всички останали замърсители, взети дружно. Това се дължи и на обстоятелството, че от 10-те най-замърсяващи реки в света 8 са в Азия.

Повишената консумация, която върви ръка за ръка с непрестанния стопански напредък в страните - членки на АСЕАН, и Китай, бързо изпреварва лимитираните и некоординирани опити за справяне с създадените боклуци. Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) неотдавна разгласи, че влиза в битката с пластмасовите боклуци, като по този метод призна, че до този миг нищо не е било свършено от държавните администрации в района.
Честа панорама в страните от Югоизточна Азия са големи бунища, оставени под намерено небе

[Reuters]
Липса на потенциал

Отпадъците, създавани в тези страни, постоянно няма къде да бъдат изхвърлени. Обикновено се разчита на нискотехнологични опити за справяне с боклука на локална основа. По консервативни сметки Тайланд не съумява да се оправи с над една трета от 27-те млн. тона общи боклуци годишно, огромна част от които са неразградими. Честа панорама в страните от Югоизточна Азия са големи бунища оставени под намерено небе, тъй че боклукът да бъде отвеян в океана от мусоните и честите свлачища.

Такива планини от отпадък и пластмаса има и в непосредствена непосредственост до " божествен " туристически кътчета като плажа Нгапали в Мианмар. Луксозните курорти в Югоизточна Азия са едни от най-големите замърсители с пластмаса, само че пък са основни за икономическия напредък на района.

Според формалната статистика Индонезия употребява над 10 милиарда найлонови пликчета на година, до момента в който Сингапур използва над 2.2 млн пластмасови сламки всеки ден. Друг проблем е, че международната софтуерна гражданска война води до големи количества синтетични боклуци, които доста азиатски страни интензивно внасят с вярата доходоносно да ги оползотворят и рециклират. Всъщност тези купчини тежка пластмаса постоянно завършват в океана.

Пътят напред

Въпреки плашещите данни азиатските страни в действителност употребяват по-малко пластмаса от Запада на човек от популацията. Важната разлика обаче е, че Западът има политическия и механически капитал по-безопасно да изхвърля или рециклира пластмасата. Огромното население на Индия от 1.3 милиарда души да вземем за пример, даже при относително ниски равнища на консумация на пластмаса на човек от популацията, е един от ненадминатите замърсители с пластмаса.

Светът се нуждае от самодейни политически съглашения по отношение на битката с пластмасовите боклуци в Азия, защото морските течения не познават политически граници. В същото време понижението на зависимостта от пластмаса би трябвало да върви ръка за ръка с инвестиция на сериозен капитал в преработващи станции и съвременни пещи за синтетични артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР