На световната йога среща в София с участието на пратеници

...
На световната йога среща в София с участието на пратеници
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Духовният учител Свами Джотирмая

На международната йога среща в София с присъединяване на пратеници от близо 200 страни, проведена от придвижването " Изкуството да живееш " на известния антистрес гуру Шри Шри Рави Шанкар – огромен другар на България, беше и един от неговите най-силни духовни учители Свами Джотирмая – католик от Южна Индия, 14 години той идва у нас и води курсове по стратегиите на една от най-големите филантропични организации в света.

Ето неговите послания в специфичното му изявление пред Даниела Кънева за Българска национална телевизия.

Отново сте в България.

Свами Джотирмая: Да, благодаря!

Живеем в един доста комплициран и недодялан свят в днешно време. И вместо този интервал да стартира да се усъвършенства, наподобява става тъкмо противоположното. Какво можем да създадем?

Свами Джотирмая: Да потънеш дълбоко в себе си. Да схванеш кой си в действителност. Проблемите съществуват тук, на този свят, милиони години и могат да не престават известно време. Проблемите са там, на открито, само че твоята вътрешна природа се състои от доста мир, доста обич. Така че бих споделил, че проблемите са там, на открито. Опитай се да ги поправиш, като в същото време опознаваш себе си и възприятията вътре в теб.

Работите с българи към този момент толкоз доста време. Как възприемаме Вашето обучение?

Свами Джотирмая: Приятелски настроени сте. Винаги споделям, че България е като моя втора татковина. Имам доста другари тук – бих споделил даже стотици и хиляди хора, с които се срещнах по цяла България по време на многото си пътувания. Наскоро отново пристигнах. Проведох Програмата по Тишина – ритрийт по Тишина. Много хора претърпяха промяна посредством нашите дихателни практики Сударшанкрия, медитация и Шри Шри йога. Има изгода от това.

С какво йога може да ни помогне през днешния ден? С Гурудев Шри Шри Рави Шанкар обикаляте по света, без значение дали сте в Южна Америка, Южна Азия или Европа. Как йога ни учи да се пригодим към това, което е светът?

Свами Джотирмая: Главната цел на йога е тези, които я практикуват, да сложат завършек на нещастието в живота си, още преди то да ги е сполетяло. Това е силата на йога. Защото ти си кадърен да отведеш мозъка си повече към „ тук “ и „ в този момент “, към сегашния миг. Да започнеш да живееш тъкмо в този миг, а не да мислиш за бъдещето. Започнеш ли да мислиш за него, тогава идват напрежението и страхът. А в случай че мислиш за предишното, тогава идват съжалението и виновността. Така че в случай че се намираш в настоящия миг, ти започваш да живееш своя живот, да оценяваш Сътворението.

В продължение на какъв брой години идвате в България?

Свами Джотирмая: Вече са 14 години.

Във Вашите очи изглеждаме ли, че през днешния ден сме се доближили повече до йога?

Свами Джотирмая: Все повече и повече. По-специално желая да отбележа, че повече младежи посещават стратегиите на „ Art of Living “ („ Изкуството да живееш “) – стотици, стотици хора сред 18 и 30 години се причисляват към стратегиите ни. Например нашите доброволци и почитатели, които практикуват Сударшанкрия – доста мощна дихателна процедура, която Шри Шри Рави Шанкар показа пред света. Много младежи се причисляват, тъй като имат изгода от това. Нашите стратегии се основават на научни проучвания и са композиция от просвета и Ведическо знание.

Трябва да организираме някои от Вашите курсове в нашия парламент.

Свами Джотирмая: Да, доста членове на европейски парламенти са взели участие в нашите стратегии, както и държавни глави. Всички политици могат да станат по-енергични, по-отдадени на обществото, от това имаме потребност. Политиците са тук, с цел да служат на хората, на нацията. Трябва да изпитват повече обич, да бъдат в мир. Когато си в мир, имаш силата да промениш това, което те заобикаля.



Репортер: Даниела Кънева
Оператор: Михаил Врабчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР