На светлия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита

...
На светлия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита
Коментари Харесай

В Девня откриха паметна плоча на Вълчан войвода 


На светлия християнски празник Благовещение в Девня тържествено бе открита паметна плоча на великия българин Вълчан Стоянов Вълчанов, останал в националната памет като Вълчан Войвода, и разделил се със земния си път на този ден преди 139 години. Събитието, което се състоя във възрожденския ъгъл на парк „ Разсадника “, събра на едно място представители на локалната власт, културни дейци, жители и медии. Патриотичната самодейност за увековечаване подвига на национални герои и бележити персони в Девня е на кмета Свилен Шитов, а откриването на паметната плоча през днешния ден е реализация на план на Инициативния комитет за разпространение делото и облика на Вълчан Войвода.

Церемонията, чийто водещ бе заместник-кметът Донка Йорданова, стартира с революционни песни от самодейния хор при НЧ „ Просвета – 1900 “ – гр. Девня. Направена бе ретроспекция на живота и делото на великия челник, дарил несметното си благосъстояние на съветския император Николай I Павлович, с цел да откупи Свободата на България.

Последва рецитал на стихотворението „ Аз съм българче “ и на историческата национална ария „ Даваш ли, даваш, Балканджи Йово… “ в осъществяване на ученичките Виктория Димитрова и Христина Стоянова. Безспорно най-зрелищният миг бе спектакълът, който изнесоха реенакторите от групата за исторически възстановки „ Клуб миноносец Дръзки “ – гр. Варна. Те пресъздадоха обред по приемане на членове в хайдушка чета, пукотевица с огнестрелни оръжия и състезание за избор на нов челник.

„ Днес слагаме началото на битката за същинската история на България, която остава скрита за нас и децата ни “, съобщи пред множеството Венцислав Карачоров от Инициативния комитет за разпространение делото и облика на Вълчан Войвода.

Патриотът благодари на кмета Свилен Шитов за отправената покана за слагане на паметната плоча в Девня и съобщи, че самодейността ще продължи да се осъществя там, където има родолюбиви българи, без значение дали съответното обитаемо място е обвързвано с живота и делото на Вълчан Войвода. Венцислав Карачоров остро разкритикува опитите за размиване облика на великия българин и обругаването на неговата памет. „ Не може да го назовават бандит, тъй като е ограбвал турците, и простак, тъй като не е похарчил имането за себе си “, съобщи Карачоров.

„ За Вълчан Войвода се знае малко, само че сигурно той е бил на наша територия. Прекланям глава пред подвига на този популярен челник и дай Боже повече българи като него! “, пожела кметът Свилен Шитов, който увери, че Община Девня ще продължи да развива родолюбивата си самодейност за разпространение на национални герои.

Реч пред множеството държа и писателят Васил Гинев – създател на историческия разказ „ Вълчан Войвода. Златният господ на България “, който акцентира, че основният воин на книгата му е единственият българин, хайдутувал цели 80 години и непохарчил нито стотинка от несметното си благосъстояние за персонална полза. Кулминацията настъпи с прерязването на лентата на паметната плоча на Вълчан Войвода, което бе ознаменувано със залпове от черешово топче. Множеството сервира венци и цветя, след което падна на колене и притихна в едноминутно безмълвие. Последваха възгласи „ Да живее България “, а дребни и огромни извиха право българско хоро.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР