На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват

...
На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват
Коментари Харесай

Празна сряда е: Не се работи, а се изпълняват два обичая

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни болест.

Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Светлата сряда, позната още като „ Празна”, тъй като през нея работа не се похваща, а единствено ”се празнува”.

Според традицията на този ден дамите не насаждат кокошки, тъй като няма да се излюпят пиленца, а мъжете не подрязват млади фиданки, тъй като няма да родят в никакъв случай плод.

На този ден измежду рупците в Странджа се извършва обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко — обичаят Ладино хоро. В играта Ладино хоро девойките се налавят в кръг, а две от тях държат забрадка над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи. Наоколо другите пеят ария, която е адресирана към последната мома в редицата и в неяпредричат за какъв момък ще се омъжи тя - за коняр, за пастир, за пастир.

На този ден в Странджа от остарели времена момите извършват обичая „ Мара лишанка”: три млади булки, женени през миналата зима, вземат по един чехъл с друг цвят и ги напъхват един в различен. Така оформят кукла, наречена „ Мара лишанка”, чиято глава е от червенич чехъл.

Забраждат я и я накичват като младоженка със сребърни невестински украшения – „ титрици”. След това избират мома, която би трябвало да е лазарувала, да може да се момее и да има живи родители. С обредни песни момите отиват в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце. Две по две девойките стартират разговор с Мара лишанка - момата, която носи куклата, и пеят ария:

Маро-й-Лишанко! Говедар те либи. Ще дойдеш ли да го вземнеш? Ще ли дойдеш, скоро ли ще дойдеш?”

Мара лишанка им дава отговор и разговорът продължава, като си предават куклата една на друга. След това момите, съпроводени от ергени и други дами и мъже от селото, отиват на реката и „ окъпват” куклата. После девойките си измиват лицата и се връщат в селото. Обичаят " Мара лишанка " се извършва за обезпечаване на дъжд и изобилие, с цел да се предпазят момите да не ги залюби дракон и с цел да раждат деца булките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР