На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли

...
На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли
Коментари Харесай

Днес е Светли четвъртък

На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков.

Според националните вярвания обаче този ден е наименуван "Лош ". Това е вторият ден от седемте четвъртъка до Спасовден и му се отдавало изключително внимание.

Дедите и бабите ни не трябвало да правят никаква домакинска и полска работа – да не впрягат добитък, да не перат и простират бели облекла, тъй като неприятно знамение чакало реколтата – да удари градушка.

В Родопите път на този ден търкалят яйца. Хората се събират на поляната, като всеки носи козунак и яйца. От високо място се търкалят яйцата. Поверието е, че което яйце остане крепко, здравето ще е непрекъснат сателит на фамилията през годината.

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се популяризират светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица приключва с втората пасха в неделя.

Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.

Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома. В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Християните се поздравяват с "Христос воскресе " до Петдесетница.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР