На студено: Хиляди откази за помощ за отопление през зимата.

...
На студено: Хиляди откази за помощ за отопление през зимата.
Коментари Харесай

На студено: Хиляди откази за помощ за отопление през зимата


На студено: Хиляди отводи за помощ за отопление през зимата. Въпреки уверенията на общественото министерство, че се уголемява обсегът на хората.

Въпреки уверенията на общественото министерство, че се уголемява обсегът на хората, които ще получат енергийни помощи за отоплителния сезон, се оказа, че отказите са хиляди, информира БНР.
Две са причините за това – обезпеченият най-малък месечен приход,
който не е променян 14 години, и даренията, които възрастните хора в края на живота си са създали на своите деца и други членове на фамилиите. Преди месец пенсионерка от Банско разгласи гладна стачка, но я приключи с обещанието, че в Народното събрание
ще се търси незабавно решение на казуса.
Една от наредбите, произлизащи от Закона за общественото подкрепяне, е Наредба 07 от 2008 година за реда и изискванията за разпределяне на целева помощ за отопление.

За 14 години тя е изменяна няколко пъти с оглед промяна в размера на пенсиите. Но едно нещо в нея не е променяно и това е обезпеченият месечен най-малък приход, който е в размер на скандалните 75 лв.. Това е причина за хиляди отводи на енергийни помощи
за тези, които имат потребност от тях, с цел да оцелеят.
Данните за благоевградска област към средата на октомври демонстрират, че от 31 681 хиляди подадени молби за разпределяне на помощта за отоплителния сезон, отводите са 6432, т.е. 20 % от нуждаещите се няма да получат пари и топлота през зимата.
Под ударите на тази рестрикция попадат хиляди
възрастни хора с минимална пенсия, които са си разрешили да дарят на децата си или на собствен брат, сестра, племенник, дялове от парцели, за да спестят разправиите на поколенията след тях. Без да получат нито лев от това.

Невена Гальова е една от тях, която от две години получава отвод на молбите за енергийна помощ. Работила е 42 години и взима минималната пенсия. Преди месец тя разгласи гладна стачка, тъй като счита
причините за отвод, все разнообразни, са крайно несправедливи.
И така като институциите са пресметнали, че наследството от една стая и една пета от двора на бащината им къща е в размер на 14 хиляди лв., г-жа Гальова няма да получи помощ за отопление и тази година, защото тази сума надвишава 60-кратния размер на обезпечения най-малък месечен приход от 75 лв., което за пет години е 4500 лв.. Оказа се, че в
същото състояние са още стотици хора.
И въпреки че отсрочи гладната стачка, 75-годишната Невена Гальова няма да се помири:

„ Искам въпросът да бъде отправен до обществения министър и да получа отговор по какъв начин ще се отоплявам през отоплителния сезон, защото съм на минимална пенсия “.
Експерти от дирекциите за обществено подкрепяне
са безапелационни, че има потребност от смяна в нормативната база, касаеща помощта за отопление. Нещо повече, след анализи на всеки интервал, те са давали индикации за проблемите. Решение обаче не е последвало.
Затова ги поставихме пред тези, които са задължени
да променят нормативната база, в случай че тя не работи в интерес на хората. С това се ангажира депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който показа, че е получил десетки сигнали от целия район:
„ Гарантираният най-малък месечен приход
би трябвало да се усили. Другият проблем е – когато имаме подаяние, индивидът, който го е направил, също няма да има право на такава помощ. Тук също би трябвало да има смяна в закона и ще го обмислим по какъв начин да се направи “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР