На страниците на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) германската журналистка Нина

...
На страниците на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) германската журналистка Нина
Коментари Харесай

За руската пропаганда в България и провала на facebook. От ФАЦ

На страниците на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) немската журналистка Нина Буб споделя за съветската агитация в Европа - и по-специално за изводите, до които стигат специалистите от немската неправителствена организация Център за следене на дезинформацията. Според тях Русия намира способи да заобиколи рестриктивните мерки и продължава да облъчва европейците с лъжливата информация и пропагандата на държавните си медии. В публикацията постоянно става дума за България като типичен полигон на съветската агитация, а авторката напомня, че платформите Ютюб (YouTube), (TikTok) ТикТок и Facebook (facebook) са поели уговорката да трият наличията на пропагандните канали " Спутник " и RT, само че резултатите не са приемливи, защото въпросните медии съумяват да пласират своите дезинформации по заобиколни пътища, откриват специалистите. Те предлагат обществените мрежи да управляват по-стриктно полемиките и да попречват разпространяването на дезинформация, тирада на омразата и насъскване.

" Как Facebook се провали в България "

В този подтекст авторката формулира подзаглавие " Как Facebook се провали в България " и написа:

" Един случай с Facebook онагледява компликациите, на които се натъкват платформите при модерирането на наличията. Сайтът на Атлантическия съвет в България, една неправителствена организация, която поддържа Европейски Съюз и НАТО, неведнъж ставаше жертва на офанзиви от страна на тролове. Facebook реагира на нарушаванията, осъществявани от тези проруски тролове, като на няколко пъти ограничи достъпа до уеб страницата на Атлантическия съвет, а през август напълно смъкна профила. На Атлантическия съвет не му остана нищо друго, с изключение на да си направи нов профил, само че от организацията стачкуваха против неоснователното събаряне на уеб страницата. Центърът за следене на дезинформацията показва, че този случай илюстрира една трайна наклонност в европейските страни, където проблематичната политика на Facebook в действителност запушва устата на проевропейски гласове ", обобщава ФАЦ.

По-нататък в публикацията още веднъж става дума за България: Facebook играе решаваща роля в разпространението на дезинформацията, идваща от Кремъл. Тази компания освен не съумява да модерира и да отстранява избрани наличия, само че даже дава на почитателите на Кремъл опцията да възхваляват Русия и Владимир Путин. От 2016 година насам действа мрежа от четири Фейсбук-сайта на име WorldRusMir, която се поддържа от консуматори на Facebook в Русия, Украйна, Гърция и България и пропагандира в интерес на Путин. Тези четири профила дружно с един обвързван с тях акаунт в Инстаграм доближават общо до 300 000 души.

Още образци

Центърът за следене на дезинформацията открива, че тези профили са единствено парченце от една по-голяма " екосистема " от Фейсбук-профили и групи, които вършат реклама на Путин. Такива уеб сайтове намерено оповестяват, че разгласяват наличия, свързани с съветския президент. Но има и други, които неусетно трансформират функционалностите си ", написа авторката и дава образец с един български развлекателен уебсайт във Facebook, който бил основан през 2013 година и към този момент има 885 000 почитатели. Първоначално тази група зародила като платформа за замяна на фотоси, свързани с любовта, фамилията и християнството, само че в това време популяризира проруски наличия, произлизащи от съмнителни източници. Според ФАЦ този профил служи като платформа за разпространение на агитация против Европейски Съюз и НАТО в България и към този момент споделя само линкове към публикации в един български уебсайт, който се е самопровъзгласил за източник на вести. Авторката изяснява:

" Този уебсайт разгласява както публикации по сензационни тематики и злословия за ВИП-ове, по този начин и проруски текстове и явна дезинформация. Линковете към проруски публикации биват отваряни доста по-често от потребителите във Facebook спрямо другите наличия на този уебсайт. Една обява от 8 септември препраща към публикация за Путин, който предложил на България понижаване с 50% на цената на газа, в случай че страната напусне Европейски Съюз. Фалшиви вести като тази има колкото щеш. Тази обява беше докладвана на Facebook като дезинформация, само че в продължение на повече от 24 часа концернът въобще не реагира ", четем към края на обширната публикация във ФАЦ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР