На Стария континент основното потребление на енергия на домакинствата отива

...
На Стария континент основното потребление на енергия на домакинствата отива
Коментари Харесай

За какво и каква енергия потребяват домакинствата в ЕС

На Стария континент главното ползване на сила на семействата отива за отопление на домовете им (63.6%), до момента в който разходът за изстудяване на домовете в Европа е с дял едвам 0.4%. Затопляне на вода, осветяване и електроуреди са другите съществени пера при разхода на сила в домовете. Това демонстрират данните на Евростат (за 2018 г.), които сега са настояща тематика поради войната в Украйна и рецесията при снабдяването и цените на енергоизточниците.

Разбира се, в северните страни количеството разходена сила за отопление е по-осезаемо. В България отоплението има под междинния за Европейски Съюз дял (62.8%) при общия разход на сила в семействата, само че все пак държи мажоритарен дял (54.5%). В България специфичност е и че домашното ползване на природен газ е надалеч под междинното за Европа. Това не е вест - българските семейства съвсем не са газифицирани и разчитат основно на електрическа енергия, а също и на твърди горива, до момента в който в Европейски Съюз делът на електрическата енергия е по-нисък, а на газа - висок. Според данните обаче делът на газа в българските семействата е едвам 4% - най-вероятно статистическата работа на Европейски Съюз регистрира единствено директното ползване на газ от семействата, не и обстоятелството, че топлофикациите в страната също употребяват главно синьо гориво.

Положителна вест за страната ни е, че 36% от електрическата енергия на семействата идва от възобновими енергийни източници и биогорива, много над междинното за Европейски Съюз (20.3%). В България съвсем 16% от семействата се отопляват на парно, а за стопляне на вода българите главно разчитат на електричество (бойлери). За тази активност европейците разчитат главно на природен газ.
Реклама
Тъй като отоплението има максимален дял в енергийния микс на семействата, натам бяха ориентирани и апелите на Европейска комисия за икономисване на сила - съветът на Брюксел към публични и частни здания е всички да понижат термостатите най-малко с градус или два. В изявление за " Капитал " неотдавна ръководителят на С ограниченията си против нашествието на Русия в Украйна на европейските водачи търсят решение за, само че и за семействата си.
Свързани публикации Как се готвят да пестят сила страните от Европейски Съюз 10 август 2022, 11:47 Турция може да бъде глобена от Запада, в случай че оказва помощ на Русия да заобикаля глобите 9 август 2022, 09:55 Урсула фон дер Лайен: Със спестяването на всеки пространствен метър газ покачваме устойчивостта си против съветското изнудване 5 август 2022, 06:51 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР