На среща в Скопие министрите на външните работи на България

...
На среща в Скопие министрите на външните работи на България
Коментари Харесай

Правителствата на България и Северна Македония ще заседават в София на 25 януари

На среща в Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха възобновения разговор сред двете държавни управления, както и значимостта от продължение на интензивната връзка на високо ниво, като показаха увереност, че новата динамичност в контактите ще надвиши нужното надграждане на двустранните връзки.

Разговорите са били фокусирани върху идното взаимно съвещание на държавните управления, което ще се организира в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамичност в съдействието посредством използване на концепцията за основаване на работни групи в съответни области за евентуален прогрес. По този метод двете страни ще дадат явен сигнал, че има мощна воля за търсене на взаимно съгласие в духа на добросъседството и европейските полезности.

" Посещението е на 30-ата годишнина от първото признание на независимостта на страната ни, което пристигна таман от Република България, само че това е и първото посещаване на министър-председателя Петков в Западните Балкани като цяло, което изпраща доста значимо обръщение към нашите връзки, само че не по-малко значимо за динамичността на процеса и имам вяра, че има друг метод за превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени ", сподели министър Османи, като добави, че е значимо да се плануват съответни стъпки за съдействие посредством начинания, действия и планове, за които двете министерства на външните работи и други ведомства ще дадат своя съответен принос.

Двамата потвърдиха, че европейската интеграция на Западните Балкани е от народен интерес както за страните-кандидатки, по този начин и за страните-членки на Европейския съюз.

По отношение на икономическото съдействие министрите приветстваха растежа на комерсиалния продан сред двете страни от 30 % през 2021 година и показаха упованията си през 2022 година да се резервира позитивният ритъм на напредък на двете стопански системи и на комерсиалния продан сред двете страни, както и позитивната наклонност в новите вложения, която би трябвало да бъде подкрепена и от двете страни, оповестяват от министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на публично посещаване в Република Северна Македония единствено два дни откакто македонския парламент избра новото държавно управление отпред с Димитър Ковачевски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР