На специално събитие в Брюксел асоциациите на пивоварите от държавите

...
На специално събитие в Брюксел асоциациите на пивоварите от държавите
Коментари Харесай

ЕС посочи българските пивовари за пример

На особено събитие в Брюксел асоциациите на пивоварите от страните в Европейски Съюз подписаха Меморандум до 2022г. на етикетите на бирените бутилки и кенове да се дава информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Амбициозните цели бяха контрактувани непринудено с Европейската комисия и бяха признати от Общото заседание на Пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е фирмите да поемат отговорност за въвеждането на тази процедура, а браншовите организации да поддържат тези старания, в това число посредством мониторинг и необятна отчетност.

На церемонията по подписването еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, съобщи: „ Възползвам се от опцията да ви поздравя за уговорките ви към етикирането на пивото. Бих желал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен бранш. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и по какъв начин се отразява то върху здравето им. Те желаят информацията да е ясна и транспарантна – непрестанно получаваме това обръщение по време на работата си в областта на публичното опазване на здравето и сигурността на храните “.

Подчертан беше и фактът, че към този момент четири години членовете на Пивоварите на Европа непринудено изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в сходство с Регламент 1169/2011. С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири – за съставките. В същото време България е измежду първенците в осъществяването на този непринуден ангажимент на сектора, като почти 98% от създаваното в страната питие към този момент има върху етикетите си тази информация.

Меморандумът за съгласие и Brewers’ Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, в това число 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха показани стотици разнообразни марки бира от цяла Европа, в това число и от България, които демонстрират доброволното използване на условията за етикиране. Това показва мащаба на уговорката и все по-голямото многообразие в бирения бранш на остарелия континент, който към този момент включва над 9500 пивоварни.

Най-общо една европейска лагер бира вид Пилзен има 90 – 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат към 10% от целесъобразната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.

Според изпълнителния шеф на Съюза на пивоварите в България, Ивана Радомирова: “За пивоварния бранш е огромна чест и в това време отговорност, че еврокомисарят по опазването на здравето Андрюкайтис публично подписа Меморандума за съгласие и Brewers’ Ambition 2022. На събитието участва и генералният секретар на една от най-големите антиалкохолни организации – Европейския алианс за алкохолни политики EUROCARE,  което демонстрира, че напъните на пивоварния отрасъл имат положителен резултат както за по-доброто информиране на потребителите, по този начин и за понижаване на злоупотребата с алкохол. “

В рамките на събитието,  генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в Европейски Съюз има спад на използването на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той съобщи, че през последните пет -шест години потреблението на бира в Европа се стабилизира и даже леко се увеличи за последните две години.  В същото време безалкохолната бира към този момент има сериозен дял в общия размер на бирения пазар, което се обрисува и като трайна наклонност.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР