На специална пресконференция днес, заместник-кметът Пламен Панов и директорите на

...
На специална пресконференция днес, заместник-кметът Пламен Панов и директорите на
Коментари Харесай

Представиха дейностите по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“

На специфична конференция през днешния ден, заместник-кметът Пламен Панов и шефовете на 7-те културни института срещнаха медиите и обществеността с идното по плана    

Община Пловдив провежда през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “ встъпителна конференция във връзка пускане на дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с название „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ по Резултат 1 „ Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.1 „ Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, по Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година В нея взеха присъединяване Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, екипът на плана, представители на седемте пловдивски културни института – участници в плана и медии.

С къса презентация заместник-кметът Пламен Панов показа общата, базова информация за плана – тъкмо название, име на програмата по ФМ на ЕИП 2014-2021 година, контракт № BGCULTURE-1.001-0016-C01, дата на пускане: 21.6.2022 година, дата на привършване: 20.2.2024 година, стойност на бюджета: 781 550.03 лв., от която финансиране от Европейски Съюз, посредством ФМ на ЕИП: 664 317.52 лв. и национално финансиране: 117 232.51 лв..

Целта на плана е да усъвършенства ръководството и представянето на културното завещание на гр. Пловдив посредством ревитализиране, възстановяване и възобновяване на пространства, както и да насърчи културното предприемачество в общината. В плана вземат участие: Градска художествена изложба, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „ Иван Вазов “ и Общински институт „ Старинен Пловдив “. Проектът се извършва с сътрудник от Кралство Норвегия – организацията с нестопанска цел Cross-Cultural Introduction AS.

В презентацията бяха показани и главните действия, заложени по плана:

– Сформиране на екип за ръководство и администриране на плана, които бяха показани в залата.

– Назначаване на осем индивида от седемте културни институти – по един от РИМ, РАМ, РПНМ, РЕМ, ГХГ, НБ и двама за ОИ „ Старинен Пловдив “. Единият ще дава отговор за експозицията от мозайки, другият е с пълномощия в региона на художествените произведения. Експертите участваха в залата и бяха показани пред медиите от шефовете на институтите.

– Подобряване на експертния капацитет в културните институти по плана. Дейността планува образуване и осъществяване на характерни образования за развиване и надграждане потенциала на специалистите по плана в региона на културата и предприемачеството в бранша. Ще бъдат извършени образования по: Управление на проекти; Маркетинг и брандиране на културна организация; Предприемачески дух – привличане на повече потребители; Авторско право и сродните му права. Предвидените образования ще бъдат отворени, както за специалистите по плана и останалите чиновници на културните институции, по този начин и за други заинтригувани страни от бранша в града.

– Откриване на две нови работни места за специалисти „ Маркетинг и реклама “, които ще правят маркетингови изследвания, маркетингово обмисляне и разбор на пазарните възможности; разбор на продуктите, на маркетинг връзката, на маркетинговите канали и цените; ще възнамеряват, създават и провеждат рекламни политики и акции за привличане на гости в музеи, галерии, библиотеки; ще събират и проучват информация по отношение на потребителските желания и усети. Назначените чиновници ще подкрепят активността на културните институции в създаването и изследването на спомагателни маркетингови решения за образуване на нови политики за привличане на публики.

– Ремонтни действия за ревитализиране и реновиране на пространства в културните институти и закупуване на обзавеждане и съоръжение. (вж. в пояснителния спомагателен текст)

– Разработване на предприемачески проект. Предприемаческият проект ще дефинира ясно главните посоки, похвати, способи и канали за постигане до сегашни и бъдещи консуматори на услугите на културните организации и ще планува действия по ангажирането на нови аудитории. Изготвеният предприемачески проект ще би трябвало да формулира нужния инструментариум и подходи, които, от една страна, ще дават отговор на потребностите на евентуалните клиенти и техния допир до културното завещание на Пловдив, а въпреки това ще предложи маркетингова тактика за повишение приходите от предоставяните услуги и увеличение броя на визитите в културните институти.

– Разработване на мобилно приложение – вид quest игра, което ще действа световно из целия град, сред всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства. Играта ще е основана на истории от града и ще прибавя стойност в привличането на по-младата публика и туристи като ще донесе изгоди за бизнеса и общината.

Подробна информация:

За РАМ в плана е заложена сума за климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хиляди тома, комплектовани в продължение на 140 година Ще се извърши реновиране и смяна на осветлението, по-икономично и художествено издържано. Добавената действителност, например в експозиция Панагюрско богатство, ще включва достоверен роман на откривателите, достоверни фотоси и най-интересните обстоятелства. Проектът по възстановката на фриза, по който РАМ Пловдив и други музеи в България работят от много време по различен план, тук ще бъде включен с надграждане. Основните действия в музея касаят: климатичната система във фондохранилището на Библиотека “Борис Дякович ”; подмяната на осветяване в залата за краткотрайни изложения и залата на християнската гробница със фрески от първата половина на IV в. В мобилното приложение РАМ ще участва с разнообразни акценти от експозицията си, като фриз на здравеносните божества, II в – обживяване на облиците посредством откриване на техните антични цветове; графично възобновяване посредством AR на изчезнала съществена част на подова мозайка от синагога; визуализация на архивни фрагменти, съпроводени от аудио запис за Панагюрското златно съкровище; визуализация на украшения, монети и други

В РИМ следва реновиране на зала „ Съединение “, един от най-значимите културни центрове в града, в който годишно се случват към 150 събития – изложения, концерти, книги и други. В плана институцията взе участие с четири свои експозиции в другите здания. Дейностите включват настоящ ремонт в зала „ Съединение “ – боядисване стени и прозорци, циклене и лакиране на паркет; направа и монтаж на витрини; закупуване на аудиосистема и преносим компютър за съоръжение на зала „ Съединение “. В мобилното приложение РИМ ще е включен с информация за постройките, в които са подредени експозициите, както и тяхната тема: „ Съединение на България от 1885 година “, „ Българско Възраждане ”, „ Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век ” и Музеен център за модерна история.

Дейностите в РЕМ са ориентирани напълно към новата постройка, наречена База 2. Там ще бъде открита нова експозиция и обучителен център за възпитаници. Ще бъдат сложени витрини, ще има интерактивен център за децата. Участието в сегашния план разрешава на музея да се движи доста по-скоростно във времето за реализация на дилемите. Интерактивна карта на етнографските области ще бъде една от новите атракции, както и добавената действителност в няколко от залите. Дейностите в музея са ориентирани към направа и монтаж на витрини; музейна работилница за деца и съседен към нея офис – маса – 2 бр., библиотека – 5 бр., стол – 9 бр., бюро – 2 бр. В мобилното приложение ще взе участие с информация за зали „ Селско стопанство “, „ Медникарство “ и „ Музикални принадлежности “ и за седемте етнографски групи.

В РПНМ ще бъдат осъществени действия, свързани главно с опциите на приложението. Интерактивността ще е обвързвана с три посоки – редки типове, предпазени типове и най-атрактивни типове от богатите експозиции в музея. В мобилното приложение ще се създаде информация за залата с гръбначни животни; за представители от живата експозиция (терариум и аквариум), както и от препарираните експонати в съответните зали

ГХГ взе участие с два обекта, с реновирана и актуализирана материална база. Постоянната експозиция, в напълно ремонтираната постройка на Йосиф Шнитер на ул. Съборна, и Иконната изложба. Надграждането е ориентирано към комфорта на посетителите в две посоки – при груповите визити – от една страна, а от друга-индивидуалното другарство с изкуството. Целта е да се приобщава публиката от най-ранна възраст. Ще бъдат инсталирани нови осведомителни станции, които спомагат за по-лесно другарство, само че и за обучение. Голямата цел на ГХГ е в подтекста на историята на българското и пловдивското изобразително изкуство да се направи връзката с европейското. Няколко европейски музея са дали единодушие за прилагане на техни изображения. Ще бъдат закупени таблети – 5 бр.; осведомителни станции – широкоформатен екран със стойка – 2 бр.; екран със стойка – 5 бр. В мобилното приложение ще взе участие с две от експозициите си – „ Българско изкуство “ и „ Икони “.

ОИ „ Старинен Пловдив “ взе участие с по два обекта в две посоки, свързани с мобилното приложение. Първата посока са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Акцентът е показване на тяхното творчество по актуален метод. Добавената действителност към картините ще съдържа аудио текст, разширена действителност, връзка с други музеи, допълваща информация, създадена по актуален и занимателен метод. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. И двата обекта имат базата, над която ще се надгражда още.

В НБ „ Иван Вазов “ дейностите са свързани с надграждане на дигитализацията, не са заложени поправки. В интерактивното надграждане НБ „ Иван Вазов “ ще бъде главно донор на наличие. Ще се включи в приложението с всички модерни благоприятни условия, които дружно с другите институции в съгласуваност, ще показват многоликата история на Пловдив и по забавен метод ще бъдат разказани другите зали/зони и профилирани сбирки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР