На специален брифинг с видеоконферентна връзка от Вашингтон главният изпълнителен

...
На специален брифинг с видеоконферентна връзка от Вашингтон главният изпълнителен
Коментари Харесай

В 9 от 10 страни се отбелязва растеж, двигателят е инвестиции, производство и търговия

На специфичен брифинг с видеоконферентна връзка от Вашингтон основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева показа пред български медии главните тематики от пролетните срещи на СБ и МВФ във Вашингтон.
 
Изявлението пристигна единствено няколко часа след оповестението на новината, че акционерите на Групата на Световната банка - държавните управления на 189 страни, са одобрили нарастване на капитала на Групата в размер на 13 милиарда $, заяви за Българска телеграфна агенция Световната банка.

Финансовият пакет, утвърден от Комитета за развиване на Борда на шефовете, се състои от 7,5 милиарда $ капитал за Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и 5,5 милиарда $ капитал за Международната финансова корпорация, посредством общо и селективно нарастване на капитала, като по този метод общият капитал на МБВР ще възлезе на 52,6 милиарда $.

" Това е най-голямото нарастване на капитала в историята на тези институции, то идва в комплицирано от геополитическа позиция време, получихме доверието на най-големия ни акционер Съединени американски щати и това е позитив както за интернационалните връзки, по тази причина нарастването на капитала е добра вест, както за нас, по този начин и за света ", съобщи по време на брифинга за български медии основният изпълнителен шеф Кристалина Георгиева.
 
 Тя посочи, че покачването ще разреши на финансовите институции от групата да разполагат на практика с към 100 милиарда вложения на година, като с изключение на финансовата инжекция в утвърждения пакет има планувани и значими промени в институциите от Групата на Световната банка. Като образец уточни прекосяването към резистентен финансов модел и основаването на финансов буфер, който да се употребява в миг на рецесия.

" Когато през 2010 година работихме за тогавашното увеличение на капитала с 5 милиарда $, тогава международната стопанска система попадна в рецесия, а нашите благоприятни условия бяха лимитирани, по тази причина този път имаме обица на ухото от рецесията през 2008 година ", разясни Георгиева. Според нея нарастването на капитала значи, че " с повече пари ще може да създадем доста повече в нашия район ".
 Главният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева БГНЕС

Кристалина Георгиева показа и последните стопански прогнози и упования, изразени по време на пролетните срещи. Според нея в 9 от 10 страни по света се отбелязва напредък , като моторът е вложения, произвеждане, и търговия.

Положителните трендове са н алице, само че в това време има три огромни риска пред международната стопанска система . На първо място - боязън о т комерсиална война, поради засилваща се заплаха от протекционизъм .

Задълбочаването на задлъжнялостта и най-много на обществените задължения е втората област, която буди паника. " Държавните задължения порастват с рискова скорост, сега има голям дълг в размер на 164 трилиона насъбран дълг, което е два пъти повече от брутния артикул на международната стопанска система в това число ", съобщи Георгиев а. Третият риск е обвързван с неналичието на структурни промени в другите страни понастоящем . " Изглежда в интернационален проект отново ще си ремонтираме покрива, когато вали, а не когато международната стопанската система е в положително положение ", изясни основният изпълнителен шеф на Световната банка.

Другите тематики, обсъждани по време на пролетните срещи, са свързани с бъдещето на труда и рецесията с работните места. Георгиева цитира отчет на финансовата институция, съгласно който в Европейски Съюз в последните години са изчезнали 15 на 100 от работните места за нискоквалифицирани служащи, само че са основани също толкоз нови високотехнологични работни места. " Проблемът е в уменията и дали държавните управления са вложили в човешкия капитал ", изясни Георгиева. Тя цитира друго проучване на Световната банка. " В богатите страни към 70 % от благосъстоянието е човешкият капитал. В по-бедните страни, той съставлява към 40 на 100 от благосъстоянието ", посочи Георгиева.

Пролетните срещи на МВФ и Световната банка се закриват през днешния ден във Вашингтон. Българската делегация се води от министъра на финансите Владислав Горанов, който съставлява и Г20 по силата на българското председателство на Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР