На снимката: Кристалина ГеоргиеваВладимир Путин нахлу без провокации в Украйна

...
На снимката: Кристалина ГеоргиеваВладимир Путин нахлу без провокации в Украйна
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Кристалина Георгиева в класацията на „Форбс“ за най-влиятелни жени

На фотографията: Кристалина Георгиева
Владимир Путин нахлу без провокации в Украйна и това беше определящ миг за Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оправи с предизвикването. Седмица след началото на войната тя разгласи три огромни стопански наказания против Русия – възбрана на транзакциите с нейната централна банка, затваряне на въздушното пространство за пътувания на съветски самолети и възбрана на новинарските организации, благосъстоятелност на Кремъл.

„ Защитата на нашата независимост има своята цена “, сподели фон дер Лайен. „ Това е нашият принцип: свободата е скъпа “.

С тези уводни думи американското списание за бизнес и финанси „ Форбс “ разгласи своята ранглиста за стоте най-влиятелни дами за 2022 година. Класацията е управлявана точно от ръководителя на Европейската комисия.

За управлението си по време на войната в Украйна, както и за оправянето си с пандемията от COVID-19, Фон дер Лайен е отпред на 19-ия годишен лист на „ Форбс “ на 100-те най-влиятелни дами в света. Нейното въздействие е неповторимо, написа списанието и допълня – никой различен в листата не формулира политика от името на 450 милиона души, само че не и нейният ангажимент към свободното и демократично общество.

Фон дер Лайен е единствено едно от лицата на най-голямата сюжетна линия на 2022 година: дами, които работят като стожери на демокрацията.

Американските дами претърпяха най-големия поврат в правата си през двете десетилетия на листата, когато Върховният съд ограничи правото на. В отговор на това дамите гласоподаватели активизираха междинните избори в Съединени американски щати. В хиляди дами излязоха по улиците в символ на митинг против теократичните закони, които ги третират като второкласни жители, напомня списанието.

Представител на протестиращите в тазгодишния лист е Джина „ Махса “ Амини, чиято гибел през септември провокира невижданата гражданска война, водена от дами. Останалите дами са по-традиционни представители на властта – 39 основни изпълнителни шефове, 10 държавни глави и 11 милиардери с обща стойност 115 милиарда $.

Списъкът е формиран по четири съществени индикатора: пари, медии, въздействие и сфери на въздействие, отбелязва. За политическите водачи списанието преглежда брутния вътрешен артикул и броя на популацията, за корпоративните водачи – приходите и броя на чиновниците, медийните споменавания и обсега на всички. Резултатът е сбирка от дами, които се борят със статуквото.

„ Ако не реагираш на първото нарушаване на правата си “, споделя Роя Боруманд, ирански историк и деятел за човешки права, „ ще пристигна второто и третото “.

Ето и първите 20 дами в класацията:
Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейската комисия. През 2020 година тя е отпред на законопроект за подкрепяне след ковид в размер на 750 млн. евро, а през 2022 година се трансформира в един от най-твърдите поддръжници на Запада в Украйна по време на непровокираното навлизане на Русия.  Урсула фон дер Лайен На фотографията: Урсула фон дер Лайен/ Източник: Българска телеграфна агенция
2. Кристин Лагард – президент на Европейската централна банка;
 Кристин Лагард Кристин Лагард
3. Камала Харис, вицепрезидент на Съединени американски щати. На 20 януари 2021 година Харис става първата жена, първият негър и първият южноазиатски американец, който става вицепрезидент на Съединени американски щати.

4. Мери Бара, ръководител и основен изпълнителен шеф на General Motors.

5. Абигейл Джонсън, създател и основен изпълнителен шеф на Fidelity Investments.

6. Мелинда Гейтс, съучредител и съпредседател е на Фондация на Бил и Мелинда Гейтс.

7. Джорджа Мелони, министър-председател на Италия.
 Джорджа Мелони На фотографията: Джорджа Мелони
8. Карън С. Линч, основен изпълнителен шеф на CVS Health.

9. Джули Суит, ръководител и основен изпълнителен шеф на Accenture.

10. Джейн Фрейзър, основен изпълнителен шеф на Citigroup.

11. Маккензи Скот, филатроп. Американска милиардерка и писателка.

12. Кристалина Георгиева, ръководител на Международния валутен фонд. Българският икономист и някогашен основен изпълнителен шеф на Световната банка Георгиева е ръководещ шеф на Международния валутен фонд от октомври 2019 година

 кристалина георгиева

13. Розалинд Брюър, основен изпълнителен шеф на Walgreens.

14. Ема Уолмсли, основен изпълнителен шеф на GlaxoSmithKline.

15. Ана Патрисия Ботин, изпълнителен ръководител на Santander.

16. Гейл Будро, основен изпълнителен шеф на Elevance Health.

17. Цай Инуън, президент на Тайван.

18. Рут Порат, финансов шеф на Гугъл.

19. Сафра Кац, основен изпълнителен шеф на Oracle.

20. Мартина Мерц, основен изпълнителен шеф на ThyssenKrupp Group.

В класацията влизат още американските музикални изпълнителки Риана – под 34 място, Бийонсе – 41 място, Тейлър Суифт – 79.

На 100-ното място посмъртно е Махса Амини, чиято гибел възпламени бурни митинги в Иран. Момичето бе арестувано от моралната полиция в страната, тъй като не носела було на косите си. След пребиваването си в ареста, момичето умря – хипотетично поради нанесен побой. Това провокира митинги за права на дамите и смяна на модела на ръководство на Иран.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР