На снимката: Иля Яшин. Снимка: БГНЕСРуски съд осъди опозиционния политик

...
На снимката: Иля Яшин. Снимка: БГНЕСРуски съд осъди опозиционния политик
Коментари Харесай

„По-добре в затвора, отколкото тихо да гориш от срам заради кръвта, пролята от твоето правителство“. Русия осъди Иля Яшин

На фотографията: Иля Яшин. Снимка: БГНЕС
Руски съд осъди опозиционния политик на осем години и половина затвор, заяви през вчерашния ден „ The Guardian “. Изданието дефинира събитието като най-значимия случай до момента на съветски отстъпник, хвърлен в пандиза поради опълчване на нашествието в Украйна.

Яшин беше съден
по обвиняване в разпространение на погрешна информация,
целяща да дискредитира съветската войска. Опозиционерът бе съден, според закон, въведен след началото на съветската инвазия. Конкретният мотив да бъде съден са поредност от изявления през май за убийствата и изтезанията на украински цивилни жители от съветските войски в град.

„ Изразявайки ненавист към политическата система на Руската федерация и осъзнавайки, че е обществена персона, Яшин е основал действителна опасност за образуване на отрицателно отношение към въоръжените сили на Руската федерация “, гласи присъдата, която е произнесена в Мешчанския областен съд в Москва.

Ветеран от съветската антипутинска съпротива, беше един от дребната група гласовити
съперници на войната.
Той избра да не напусне страната, като по-рано тази година съобщи, че съгласно него „ антивоенните гласове звучат по-силно и по-убедително, в случай че човек остане в Русия “.

В речта си в правосъдната зала тази седмица Яшин съобщи:
„ Трябва да остана в Русия, би трябвало да приказвам истината на всеослушание и би трябвало да спра кръвопролитието непременно. Физически ме боли, като си помисля какъв брой хора са починали в тази война, какъв брой животи са били унищожени и какъв брой фамилии са изгубили домовете си. Не можете да бъдете безразлични. И се заклевам, че не скърбя за нищо. “
И добави: „ По-добре е да прекараш 10 години зад решетките като почтен човек, в сравнение с безшумно да гориш от позор поради кръвта, пролята от твоето държавно управление “.

Яшин се причислява към дребна група други видни дисиденти, които са били хвърлени в пандиза поради това, че са се оповестили срещу войната.

През юли съветски градски консултант беше наказан на седем години затвор, откакто се изрече сериозно за конкурс за детска рисунка. „ За какъв конкурс за детска рисунка можем да приказваме за Деня на детето, когато всеки ден умират деца? “ – това е главното доказателство против него в процеса.

Владимир Кара-Мурза, различен деец от опозицията, също е упрекнат в разпространение на погрешна информация за армията. Според някои медии той е упрекнат и в държавна измяна.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 10.12.2022, 06:30
10.12.2022, 06:00
09.12.2022, 20:44
09.12.2022, 20:35
Последни публикации-10.12.2022, 08:00-10.12.2022, 06:30-10.12.2022, 06:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР