На снимката: Евгений Пригожин и Владимир ПутинРуският бизнесмен Евгений Пригожин,

...
На снимката: Евгений Пригожин и Владимир ПутинРуският бизнесмен Евгений Пригожин,
Коментари Харесай

„Готвачът на Путин“ призна, че основал частната армия „Вагнер“

На фотографията: Евгений Пригожин и Владимир Путин
Руският предприемач Евгений Пригожин, доближен до Кремъл и прочут с прякора „ готвачът на Путин “, призна през днешния ден, че през 2014 година е основал паравоенната формация „ Вагнер “, с цел да се бие в Украйна, заяви „ Франс прес “.

Той призна и наличието ѝ в Африка и Латинска Америка.

В обява на неговата компания „ Конкорд “ в обществените мрежи Пригожин съобщи, че е основал групата, с цел да изпрати способени бойци в украински Донбас през 2014 година. „ В този миг, на 1 май 2014 година, се зароди групата патриоти, която одобри името БТГ (батальонно-тактическа група) „ Вагнер “, разкри Пригожин в изказване за медиите.

„ A в този момент едно самопризнание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, небогати африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата татковина “, сподели още той. Както знаем, приказва се, че бойци на „ Вагнер “ фактически са безчинствали из изброените региони, като това към този момент е доказано и от Пригожин.

Паравоенната формация е подозирана от години, че скрито прави „ мръсната работа “ на Кремъл в разнообразни арени на военни дейности – нещо, което Москва постоянно е отричала. Пригожин беше упрекнат от доста западни сили и съветски медии, че финансира „ Вагнер “, чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република.

Пригожин беше един от доставчиците на храна за Кремъл, което му завоюва прозвището „ Готвача на Путин “.

Кремъл обаче постоянно е отричал да има връзки с паравоенни групировки. Не би следвало и да се чака, че съветските управляващи биха признали.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР