На снимката: Анна ПолитковскаяАнна Политковская е изтъкнат писател и журналист

...
На снимката: Анна ПолитковскаяАнна Политковская е изтъкнат писател и журналист
Коментари Харесай

През 2006 г. на рождения ден на Путин бе убита Анна Политковская

На фотографията: Анна Политковская
Анна Политковская е бележит публицист и публицист в „ Новая газета “ – самостоятелен съветски вестник, редактиран от носителя на Нобелова премия за мир за 2021 година Дмитрий Муратов. С течение на времето Политковская и „ Новая газета “ стават обект на все по-чести офанзиви от страна на съветските управляващи. На 7 октомври 2006 година Политковская е открита убита в Москва.

Всяка година означаваме 7 октомври, с цел да почетем паметта на Политковская и наследството, което тя остави след себе си. Всяка година виждаме, че изискванията за свободните медии в Русия се утежняват. Нейното ликвидиране се трансформира в символ на ускорение на тъжната наклонност за заглушаване на гласовете на съветските опозиционери, деятели на Неправителствени организации и публицисти. Това се споделя в обява на – план на европейските управляващи, основан през 2015 година за по-добро прогнозиране, справяне и реагиране на продължаващите акции за дезинформация на Руската федерация, засягащи Европейския съюз, неговите страни членки и страните в общото съседство.
Защо 2022 година е друга
Тази година отбелязването на 7 октомври е друго. Пълномащабната война на Русия против Украйна, почнала на 24 февруари, промени всичко, както в Русия, по този начин и надалеч отвън нея, написа EUvsDisinfo.

Тази година е по-ясно от всеки път какво значи отсъствието на сериозна публицистика и самостоятелни, качествени медии. Русия се нуждае от хора като Анна Политковская както в никакъв случай до момента.
Жестоки репресии
През тази година съветските държавни репресии против вестник „ Новая газета “ доближиха своя връх. През март управляващите насочиха второ публично предизвестие към вестника, а през септември го закриха изцяло. Преди това по-голямата част от чиновниците на вестника бяха прозрели накъде духа вятърът и избягаха от Русия, с цел да основат новия вестник „ Новая газета Европа “.

Освен това при започване на март в Русия влязоха в действие общи закони за цензура, които от този момент бяха затягани няколко пъти. Повече от 130 медии са оповестени за „ медийни задгранични сътрудници “.
В сърцето на мрака
Тъй като Русия от ден на ден се спуска в бездната на войната, нейните публични структури, етични стандарти и елементарна почтеност са сложени на карта.

Всяка седмица проучваме събитията в съветската осведомителна сфера. Нашата база данни документира дезинформацията, популяризирана по съветската държавна телевизия, в брошурите, в основни онлайн платформи и отвън тях.

Сега, по време на пълномащабна война, високопоставени персони изпълват осведомителната среда с най-подли клюки против други хора, по-специално украинците; прослава на глада и икономическата рецесия; безразсъдни нуклеарни закани, каквито не са чувани даже в годините на пика на Студената война; и цялостна полуда, като апела за нуклеарна бомбардировка на погребението на кралица Елизабет. Но може би най-лошото от всичко е, че чухме откровени апели за геноцид над украинците, за заличаване на Украйна като страна и даже за нейното нуклеарно заличаване. Информационното пространство е освен въоръжено. То се е трансформирало в непристойно.
Думите могат да убиват
Съществува мощна връзка сред утежняването на публицистиката в съветските държавни издания и възхвалата на съветското предимство и грубост от страна на бойците на бойното поле. Малтретирането на цивилни жители, изтезанията, случайните убийства и злоупотребите стартират с дехуманизиране на съперника. Това е обикновено познание, само че Русия го повтаря още веднъж и още веднъж.

Анна Политковская си сътвори име, като отиде на терен и интервюираше, документираше и съобщаваше по какъв начин в действителност стоят нещата. Тя накара доста руснаци да схванат ужасите на чеченските войни през 90-те години на ХХ век и обстановката през новото хилядолетие. В продължение на доста години беше добре известно, че „ Новая газета “ се чете с извънреден интерес освен от съветската интелигенция и университетските среди, само че и от държавния хайлайф като метод да се получи достоверна информация през мъглата на пропагандата и дезинформацията.

Отбелязваме 7 октомври, като през днешния ден оставяме да прозвучат някои от личните думи на Анна Политковская:
„ Живеем в ера, в която естествените полезности са изместени. Доброто се назовава неприятно, а неприятното – положително “.„ Путин, инцидентно получил в ръцете си голяма власт, я ръководи с пагубни за Русия последствия. И аз не го одобрявам, тъй като той не харесва хората. Той не може да ни понася. Той ни презира. Смята, че ние сме средство единствено за него, средство за реализиране на персоналните му властови цели. Затова той може да прави с нас каквото си изиска, да си играе с нас, както си желае, да ни унищожава, в случай че пожелае. За него ние сме никой. А той, откакто инцидентно се е изкачил на върха, в този момент е цар и господ, на който всички би трябвало да се кланят и от който би трябвало да се опасяват “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР