На шофьорите и особено професионалните шофьори на тежкотоварни превозни средства,

...
На шофьорите и особено професионалните шофьори на тежкотоварни превозни средства,
Коментари Харесай

Шофьорите да се изследват за сънна апнея и терапията да се плаща от държавата, искат специалисти

На водачите и изключително професионалните водачи на тежкотоварни транспортни средства, наложително да се прави проучване за обструктивна сънна апнея, а при тези, при които се открие, страната да поема лечението, както е в съвсем всички останали европейски страни. За това упорства Българското сдружение по сомнология и представители на пациентски организации във връзка утрешния Световен ден на съня, 16 март.

Между 10 и 30% от злополуките по пътищата се дължат на заспиването на водача, само че това мъчно се потвърждава в статистиката на Министерство на вътрешните работи, която общоприетоо показва като аргументи просто висока или несъобразена скорост, разясниха експертите и представители на автомобилни сдружения по време на конференция през днешния ден. За последните осем години ранените в произшествия в България са над 56 хиляди и броят им пораства, а починалите са близо 5400, обобщиха от пациентската организация " Заедно с теб ".

Според международната наклонност засегнатите от сънна апнея в България евентуално са към 200 хиляди мъже и 150 хиляди дами над 50-годишна възраст. Терапията е ефикасна и в съвсем всички европейски страни се покрива от държавните здравни фондове, само че изисква да се обърне внимание на положението, разясниха експертите. Призоваха хората, които имат нараснала унесеност денем, да се съветват със сомнолог.

Обструктивната сънна апнея е съществено заболяване, което оказва въздействие непосредствено върху качеството на живот, предизвестиха още лекарите. Характеризира се с от време на време понижаване или прекъсване на въздуха през носа или устата по време на сън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР