На шестима души са повдигнати обвинения за участие в организирана

...
На шестима души са повдигнати обвинения за участие в организирана
Коментари Харесай

Шестима откраднали 44 млн. евро чрез IT-измами

„ На шестима души са повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни измами. За петима от тях желаеме мярка „ задържане под стража ”, разгласи представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг по отношение на разкриването на интернационална проведена незаконна група за компютърни измами.

Тя добави, че на единия от тях е наложена мярка „ Парична гаранция “ заради влошеното му здравословно положение. От думите й стана ясно, че проведената незаконна група е работила от 2016 година Един от участниците е с ливанско поданство, различен – с българо-иракско, само че непрекъснато пребиваващ на територията на България, а останалите са български жители. „ Повечето от тях са с предишни осъждания за обири и документни измами ”, посочи Милева.

Измамата се е случвала посредством нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски сдружения, които са били в развой на подписване на договорка. „ В нормалната преписка сред две търговски сдружения се намесва трето лице, представящо се за снабдител на артикули или услуги. Той изпраща проформа фактура с сменена банкова сметка, като по този начин се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по такава, която е директно следена от причинителя на компютърната машинация. Той е имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на сдруженията. Осъществявала се посредством налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата преписка и се намесва сега, в който се уговарят изискванията по заплащането и изпраща преправена банкова сметка “, уточни още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на компанията, отивали към финансово „ муле ” в България.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов изясни, че за първи път проверяващите са стигнали на едно равнище над финансовите „ мулета ”. " В България сме стигнали до лицата, които вършат една компания, откриват опция за изтегляне на пари и набиране на финансови мулета. Хакването на мейлите е ставало от чужбина ", уточни той.

Началникът на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев сподели, че откраднатите пари са в размер на 44 млн. евро. и 15 млн. $. Те са били пренасочвани към Китай и Хонконг, където са преобръщани в биткойни. И по-късно са се прибирали по сметките на незаконната група. Той посочи, че схемата, по която са работили е така наречен " Ливанска пералня ", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като формалният му бизнес е ресторантьорски.

До разкриването на групата се е стигнало, откакто наши банки са подали сигнали за съмнителни преводи, посочи Спиридонов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР