На съвместна пресконференция в Анкара се разрази спор между гръцкия

...
На съвместна пресконференция в Анкара се разрази спор между гръцкия
Коментари Харесай

Балкански скандал! Външните министри на Гърция и Турция спориха на пресконференция

На взаимна конференция в Анкара се развихри спор сред гръцкия външен министър Никос Дендиас и турския му сътрудник Мевлют Чавушоглу. Това беше първата им среща за последните над 12 месеца.

Събитието стартира с вяра за възстановяване на връзките, само че бързо мина в замяна на язвителни обиди и от двете страни, написа Ройтерс.

В началото Чавушоглу съобщи, че Турция желае да затопли връзките си с Гърция без предварителни условия и похвали извършения " доста положителен разговор ", както и че проблемите сред Атина и Анкара могат да се решат чрез разговор.

А Дендиас изрази поддръжка за настояването на Турция за присъединение към Европейския съюз, само че и добави, че всякакво посягане върху суверенитета на Гърция ще бъде глобено.

Той се оплака и от изследванията на Турция за природен газ в противоречиви води в Егейско море, както и от отношението към гръцкото православно малцинство в Турция и разногласието за мигрантите.

Коментарът му провокира ядосан отговор на Чавушоглу, който го дефинира като " недопустим ".

От своя страна Дендиас отговори, че позицията на Гърция е ясна и сътрудника му е осведомен с нея. Чавушоглу опонира, че няма да мълчи при обвинявания към Турция и нейния народ, както и че напрежението сред двете страни членки на НАТО може да продължи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР