На съвместна пресконференция Министерството на финансите, Министерството на икономиката и

...
На съвместна пресконференция Министерството на финансите, Министерството на икономиката и
Коментари Харесай

Правителството и банките стимулират жизнеспособните бизнеси

На взаимна конференция Министерството на финансите, Министерството на стопанската система и Асоциацията на банките в България оповестиха старта на програмата за даване на държавно обезпечени заеми за компаниите с общ размер на от 2.5 милиарда лв. .

Банките са заявили, че са подготвени съвсем незабавно да стартират отпущането на такива заеми. Гаранцията ще се дава от държавния Фонд на фондовете, като ще покрива до 80 % от заема и до 50% от общия размер на целия кредитен портфейл , който една банка е натрупала от такива заеми.
 Спестяванията още веднъж порастват двойно по-бързо от заемите
Спестяванията още веднъж порастват двойно по-бързо от заемите

Жилищните заеми се усилват с 11.9%

" В тази мярка всяка една от страните играе ролята, която е най-естествена за нея. Държавата поема систематичния риск по предоставяното финансиране, което би трябвало да подсигурява, че една огромна част от компаниите у нас ще продължат да живеят, а банките поемат самостоятелния риск за всяка една компания , защото те познават най-добре клиентите си. С тази мярка ние целим да подпомогнем жизнеспособните компании, които за интервала на пандемията са употребявали по-голямата част от активите си за обезпечения, само че в този момент имат потребност от в допълнение финансиране, с цел да възстановят и развият бизнеса си ", съобщи финансовия министър Асен Василев.

Министърът на стопанската система Кирил Петков посочи, че по тези заеми кредиторите могат да дават до 12 месеца гратисен интервал за заплащане , като срокът за погасяването им е до седем години.

" Всички компании, които са били сполучливи и са се справили със обстановката през 2019-та и са претърпели Коронавирус пандемията, ние тези компании желаеме да възвръщаме ", сподели Петков.

На въпрос на News.bg Асен Василев отговори, че при тези заеми не се изисква поръчителство , само че притежателят или някой от притежателите на фирмата-кандидат, би трябвало да влезе като съдлъжник по заема. Това значи, че в случай че компанията има усложнения да обслужва заема си, уговорките й по него ще се разпрострат и върху нейния притежател или притежатели .
 Държавни гаранции за 2 милиарда лв. банкови заеми за бизнеса
Държавни гаранции за 2 милиарда лв. банкови заеми за бизнеса

Правителството разгласи най-мащабната мярка за възобновяване на бизнеса

Министрите, не се задълбочиха повече по този въпрос, само че съгласно някои експерти, подобен ангажимент, който притежателите на компании, кандидатстващи за тези заеми, ще бъдат принудени да поемат, разрешава на банките да разпрострат претенциите си върху цялото имущество на притежателите на компании. Според някои от присъстващите на конференцията банкери, този метод на гарантиране на заемите (влизането на притежателите като съдлъжници), значително ще даде сигурност и за кредиторите, и за страната като поръчител, че заеми ще желаят единствено бизнеси, чиито притежатели имат вяра във опциите за оцеляване и развиване . По този метод ще се понижи рискът забележителна част от заемите по тази стратегия да се трансфорат в необслужвани.

Председателят на Асоциацията на банките в България Диана Митева, която е и изпълнителен шеф на " Банка ДСК " изясни, че тези заеми ще се дават при пазарни условия за лихвите таксите и комисионните . " Тези заеми са за микро, дребни и междинни предприятия, които дават отговор на изискванията на програмата. Базовите лихвени проценти по заемите се дефинират въз основа на законово избрана методика и зависят от данните за лихвите, които Българска народна банка разгласява регулярно. А всяка една банка въз основата на своята оценка на риска на всеки обособен претендент за подобен заем дефинира съответната рента , такси и комисионни за заема, който му отпуска ", изясни Митева.
 54% от бизнеса планува усложнения при погасяване на заемите си
54% от бизнеса планува усложнения при погасяване на заемите си

В онлайн анкета на БСК оферират удължение и смяна на ограниченията в поддръжка на бизнеса

Тя напомни, че заемът се отпуска на компании, които дават отговор на следните няколко условия: Първо компанията би трябвало да има финансова история за последните три години , като през най-малко от тях да е на облага. На второ място заемът за една компания е до 70% от оборота на компанията за 2019-та или 2020-а според от това, кой е по-голям . Има и още едно условие, което лимитира самостоятелния размер на заема. И то е, че той не може да е повече от 3 млн. лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР