На работна среща, проведена днес в Областна администрация-Варна, Областният консултативен

...
На работна среща, проведена днес в Областна администрация-Варна, Областният консултативен
Коментари Харесай

МВР ще осъществява контрола за спазване на тишината нощем

На работна среща, извършена през днешния ден в Областна администрация-Варна, Областният съвещателен съвет по туризма разиска проблемите с шума по заведенията и комерсиалните обекти, както и реализирането на надзор по отношение на нарушителите на наредбите. Срещата бе отдадена на тематиката " Летен туристически сезон - 2019 в подтекста на промените в нормативната уредба “, съобщи кореспондент на Днес +.

Участниците стигнаха до решение, контролът за осъществяване на наредбите на Закона за отбрана на околната среда от шума, да бъде поверен на органите на Министерство на вътрешните работи. Те ще би трябвало да наблюдават за наложителното съблюдаване на рестриктивните мерки за звук, които са планувани за интервалите сред 14:00 – 16:00 часа и сред 23:00 – 08:00 часа.

" Новината е, че Законът за отбрана на околната среда от шума към този момент е в деяние. Изискванията във връзка с Министерство на здравеопазването в светлата част на денонощието остават същите. Промяната е само в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които трансформират предназначението си. Те ще би трябвало да минат шумоизмерване на изолацията си. Новият миг в закона касае най-вече нощните часове. В този период контролът се поема напълно от чиновници на Министерство на вътрешните работи ", съобщи депутатът Валери Симеонов, който взе участие в съвещанието.

Според него, органите, които до момента направляваха спазването на тези ограничавания, са дали своя принос и са реализирани резултати във връзка с високите децибели по заведенията.
Симеонов изясни, че до момента е имало разминаване на отговорностите и сегашните промени би трябвало доста да облекчат работата на институциите.

На срещата началникът на отдел „ Охранителна полиция ” комисар Илиян Илиев разяснява, че във Варна доста са намалели сигналите за извършители, само че, за сметка на това, са зачестили недоволствата от шумни компании, събиращи се в късните часове на детски площадки пред жилищни здания.

От РЗИ–Варна обявиха, че от 1 юни до момента са подадени 9 тъжби за нарушение на реда в заведения или навън.
Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР