На публично обсъждане днес бе представен Годишният отчет за изпълнение

...
На публично обсъждане днес бе представен Годишният отчет за изпълнение
Коментари Харесай

На публично обсъждане бе представен Годишният отчет за изпълнение на бюджета за 2021 г.

На обществено разискване през днешния ден бе показан Годишният доклад за осъществяване на бюджета и на сметките за средства от европейски фондове на Община Разград за 2021 година

Обсъждането бе планувано от Председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев на съображение член 140, алинея 4 от Закона за обществените финанси, член 44, алинея 1 от Наредба № 15 за изискванията и реда за сформиране на тригодишна бюджетна прогноза за локалните действия и сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на общинския бюджет и Наредба № 23 за реда и метода за осъществяване на обществени разисквания.

Г-н Ненчев откри общественото разискване с уточнението, че при оповестяването му са спазени законовите условия, поканата е оповестена в локалната преса, както и на уеб страницата на Община Разград.

Основните параметри на осъществяването на бюджета за 2021 година показа заместник-кметът Добрин Добрев.

Той напомни, че бюджетът на Община Разград за 2021 година е признат от Общински съвет Разград с Решение № 234 по Протокол № 19 от 02.03.2021 година, като първичният му размер е в размер на 63 669 х.лв. В резултат на осъществени корекции през годината, обновеният проект към 31.12.2021 година е в размер на 72 495 х. лева, в това число държавни действия – 43 368 х.лв. и локални действия и дофинансиране на държавните действия – 29 127 х.лв. Независимо от продължаващата и през 2021 година усложнена епидемиологична конюнктура осъществяването на приходната част на бюджета е в размер на 71 587 х.лв. при конкретизиран проект 72 495 х.лв. Процентът на осъществяване е 98,7%. С максимален условен дял в данъчните доходи е налог върху транспортните средства – 43,3%, следван от налога върху недвижимите парцели – 30,8% и налог върху придобиване на имущество по подаяние и възмезден метод – 23,2%. Събираемостта на данъчните доходи през 2021 година е 107,7%. С максимален условен дял са приходите от ръководство на благосъстоятелност – 42,5% и приходите от общински такси – 41,3%. От общинските такси преизпълнение на проекта има при таксите за прилагане на домакински обществен патронаж – 107%, за механически услуги – 120,7% и други такси по Закона за локалните налози и такси – 117,5%.

Най-голям дял в приходите от активността си има Оперативна програма „ Разградлес “ – 2 389 х.лв., следвано от Оперативна програма УСПХД – 719 х.лв., Оперативна програма „ Обреден дом “ – 489 х.лв., Оперативна програма „ Бизнес зона „ Перистър “ – 319 х.лв., Оперативна програма “Общински пазари “ – 268 х.лв. и Оперативна програма „ Паркстрой “ гр. Разград – 2 х.лв.

Общият размер на разходната част на бюджета по доклад е в размер на 64 483 х.лв. при конкретизиран проект 72 495 х.лв. или осъществяването е 88,9% от проекта. Разходите за държавни действия са 40 068 х.лв., за тяхното дофинансиране – 992 х.лв. и за общински действия – 23 423 х.лв.

Отчетените финансови разноски към 31.12.2021 година възлизат на 6 594 х.лв., в това число финансирани с целеви прехвърляния – 2 793 х.лв., с временен излишък от 2020 година – 1 310 х.лв., със лични средства – 1 419 х.лв., с други източници на финансиране – 55 х.лв. и със средства от Европейския съюз – 1 017 х.лв.

Сред по-важните осъществени обекти са: главен ремонт на улици в град Разград за 2 729 х.лв.; главен ремонт на покриви на постройката на ХГ „ Проф. И. Петров “ гр. Разград, на Оперативна програма „ Ученическо столово хранене и почивно дело “, на постройките на ЦПЛР-Ученическо общежитие и ДГ № 6 „ Шестте ястребинчета “ – 482 х.лв.; създаване на улични канализации – 480 х.лв.; създаване на детски, спортни и фитнес площадки и зони за отдих в обитаемоте места на общината – 73 х.лв.; създаване на пешеходни алеи в Нов гробищен парк – Разград – 30 х.лв.; отвесна планировка и метод към физкултурен салон за ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф “ гр. Разград и ОУ „ Н. Й. Вапцаров “ гр. Разград – 18 х.лв.

Отчетено бе и положението на общинския дълг през 2021 година, когато Община Разград е сключила контракт за заем с „ Регионален фонд за градско развиване “АД и съфинансираща институция „ Банка ДСК “АД за финансиранe на капиталови разноски по план. Удължен е срокът на подписан през 2019 година контракт за заем с Фонд „ ФЛАГ “. Обслужването на към този момент усвоените заеми е осъществявано според погасителните им проекти. Съгласно член 32, алинея 1 от Закона за обществените финанси годишният размер на заплащанията по общинския дълг за всяка община във всяка обособена година не може да надвишава 15 на 100 от средногодишния размер на личните доходи и общата изравнителна дотация за последните три години, изчислен въз основата на данни от годишните доклади за осъществяването на бюджета на общината. Съотношението на заплащанията на общинския дълг на Община Разград за 2021 година е 4,2% и дава отговор на условието по член 32, алинея 1 от ЗПФ.

В интервала 01.01.2021 година – 31.12.2021 година разноските по планове, финансирани от Европейския съюз, са на обща стойност 3 014 х.лв. по общо 23 плана.

Уточняващи въпроси по съответни финансови параметри от доклада зададе кметът на село Благоево Белчо Белчев, те бяха разяснени от заместник-кмета Полина Иванова. Той сложи и въпрос с изплащането на командировъчните за селските кметове, който ще бъде обяснен в допълнение. Белчев моли чиновниците от Оперативна програма “Паркстрой “ да се ангажират с озеленителни действия и по селата. Заместник-кметът Добрин Добрев изясни, че от началото на месеца по Регионалната стратегия по претовареност са обезпечени по 1 или 2 служащи за всяко село и те ще са ангажирани с тази активност. Кметът на Благоево изрази терзание, че просрочените вземания от 992 х.лв. са доста. Заместник-кметът Полина Иванова посочи, че те са намалели спрямо миналата година, защото общинските чиновници работят интензивно по събирането на остарели отговорности, сформират се актове на недобросъвестните платци, ползват се насилствени ограничения за събиране посредством Национална агенция за приходите и частни правосъдни реализатори. Полина Иванова заяви още, че съгласно информации от Министерството на финансите за просрочените вземания на общините от цялата страна Разград е в „ златната страна “ по условен дял.

В отговор на въпрос на господин Ненчев заместник-кметът Добрин Добрев заключи, че от гледна точна на осъществяване на бюджета 2021 година бе извънредно ползотворна. През нея бяха приключени огромна част от инфраструктурните обекти, чакани от жителите на града и в това отношение по думите на господин Добрев 2021 година ще е за пример в общината в последните години. Той обаче увери, че чака локалната администрация да регистрира като добра година и 2022-ра, в която макар късното приемане на държавния, а в резултат на това и на общинския бюджет, има индикации за добра година и във връзка с доходи, и на осъществяване на публични поръчки.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев осведоми, че докладът на бюджет 2021 година бе бъде прегледан на последваща сесия на локалния парламент, като преди този момент ще се разиска и на съвещанията на непрекъснатите комисии.

Отчетът е оповестен на уеб страницата на Община Разград в секция „ Финансови действия “:.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР