На протест пред сградата на президентската администрация на Дондуков 2

На протест пред сградата на президентската администрация на Дондуков 2 ...

Протест на медици от "Пирогов" пред ПрезидентствотоНа протест пред сградата на президентската администрация на "Дондуков 2" излязоха над 100 медици от „Пирогов“ - този път с призив да не се правят кадрови смени и да няма сътресения при всяка смяна на властта. Те отново поискаха оставката на управителя на Здравната каса и публично извинение от служебния министър на здравеопазването.

Освен медици, на протеста присъстваха и пациенти.

Протестиращите искат работата им да продължи спокойно, без всяка нова власт да предизвиква сътресения в болницата.

"Трябва да се спре политизацията в здравеопазването. Не трябва да има никакво значение как се сменя политическото ръководство на държавата. Здравеопазването трябва да продължи да работи без да има сътресения, без да има обвинения, без да има такива проверки, които после да се правят проверки на проверките и да се съобщават без да са минали през надлежните органи и да са разгледани", заяви началникът на отделението по Гастроентерология д-р Камен Данов.

Днес новото ръководство на Пирогов обяви край на протестите пред болницата.

Протести ще има, винаги щом лекарите са недоволни, но на площада. Това заяви проф. Диян Енчев от клиниката по Травматология и коментира готовността за реформи, но с участие на опитни лекари.

"Очакваме реформи. Очакваме хората, които ще правят реформите, да ни поканят и нас, за да чуят и нашето мнение, защото ние сме повече от 30 години на здравния фронт. И ние сме хората които правим медицината".

Обстановката в болницата вече се нормализира, коментира Енчев:

"Тя започна да се успокоява, но не до такава степен, тъй като има не малка част от колегите, които смятат, че това, което беше постигнато като споразумение, не е достатъчно".

Лекарите искат публично извинение от здравния министър Стойчо Кацаров.

Протестът завърши с хоро на площада пред Президентството и с готовност за следващи протести.Източник: bnr.bg