На пресконференция изпълнителният директор на СБАЛК „Медика Кор“ във Враца

...
На пресконференция изпълнителният директор на СБАЛК „Медика Кор“ във Враца
Коментари Харесай

Бездействието на управляващите остави Враца без инванзивна кардиология!

На конференция изпълнителният шеф на СБАЛК „ Медика Кор “ във Враца доцент доктор Кирил Панайотов осведоми, че отделението по инванзивна кардиология, което работеше в МБАЛ „ Христо Ботев “ стопира дефинитивно работа. Според него опциите на отделението към този момент са изчерпани и то не може да издържи финансово. Документацията на отделението към този момент е изнесена и изпратена в Русе, а в идващите дни следва да бъде разглобена, натоварена и превозена цялата инсталация. Причините да се стигне дотук е затварянето на отделенията по кардиология и съдова хирургия на държавната болница, кадровите проблеми и големият дълг на врачанското здравно заведение към „ Медика Кор”. Борчът повишен с близо 2 млн. лева единствено през последните 3 години.

„ Договорът за взаимни услуги по диагностика и лекуване в региона на инвазивната кардиология с МБАЛ „ Христо Ботев “ беше подписан на 6 октомври 2010 година за период от 5 години, а на 1 март 2016 година беше преподписан за още 3 години “, подсети доцент Панайотов.
„ Както всички инспекции откриха, СБАЛК „ Медика Кор “ е изпълнила всички отговорности за действие на звеното по инванзивна кардиология, свързани със строително-ремонтни работи, обезпечаване и монтиране на съоръжение и образование на персонала”, добави той.
Изпълнителният шеф на частното лечебно заведение изясни, че от началото на 2016 година врачанската болница стартира прогресивно да натрупа отговорности към СБАЛК „ Медика Кор “, като общо непогасените суми досега възлизат на 1 654 665 лева Последното постоянно заплащане е осъществено на 28 март 2016 година Всички суми с огромно просрочие към „ Медика Кор “ бяха предадени на частен правосъден реализатор, само че не се пристъпи към вземанията и беше проявено нужното схващане към длъжника. Така не беше получена напълно постъпилата сума от НЗОК по наложения запор за минали вземания от врачанската болница, като се оставиха разполагаем част от средствата, а активността по инванзивна кардиология продължи.
При липса на всякаква реакция от страна на виновните институции, свързани с по-нататъшната активност на „ Медика Кор “, управлението на болничното заведение счита, че с помощта на чудесно квалифицирания личен състав, до последния вероятен час, е направено всичко належащо за обезпечаването на действителна здравна помощ на популацията. Само за два месеца - от 11 декември 2017 година до началото на март тази година, през звеното по инванзивна кардиология са минали 260 пациента, 93 от които с инфаркт и действителна заплаха за живота. От тях 42-ма са избавени с интервенционално лекуване.
Сега на процедура това ще остане единствено спомен, защото не дребна територия от Северозападна България остава без опция за инванзивно лекуване на остри кардиологични проблеми и на врачани ще им се наложи да бъдат лекувани и спасявани в София или Плевен. А това неизбежно значи едно - повече смъртни случаи и по-голям риск за хората със сърдечни проблеми в района.
Напускането на СБАЛК „ Медика Кор “ значи, че специалистите в здравното министерство не са одобрили разновидността, препоръчан от частната кардиологична болница за оставането ѝ на територията на Враца. Този проект включваше наемането от „ Медика Кор “ на спомагателни пространства от МБАЛ „ Христо Ботев “, разширението на активността на частното лечебно заведение, тъй че да може да прави и други действия, свързани с инвазивната кардиология. Така е щяло да бъде облекчено доста и финансовото положение на закъсалата врачанска болница.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР