На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност

...
На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност
Коментари Харесай

Добромир Живков от „Маркет линкс“: Гласуването „2 в 1“ ще вдигне избирателната активност

На идния президентски и парламентарен избор се чака изборната интензивност е по-висока от тази на изборите през юли. Това посочвам данните от последното изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и „ Маркет линкес “.

„ Очакваме малко по-висока готовност за гласоподаване и от позиция на това, че ще имаме неповторимо събитие в нашата демократична история – гласоподаване „ 2 в 1 “. Очакваме това да повлияе в положителна посока на изборната интензивност. Има и един контрааргумент – чувството, че за президентските избори към сегашния миг липсват различни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко наподобяват предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има прочут противоположен резултат “, разяснява Добромир Живков от „ Маркет линкс “.



Удовлетвореност от развиването на страната – при този индикатор има растеж през юни-юли, само че спад през август

По думите на социолога това се дължи на обстоятелството, че втори Народното събрание тази година не съумя да излъчи постоянно държавно управление, което да поеме ръководството.

Мобилизация на партийния електорат – по този индикатор ГЕРБ води сега.

„ Те се активизират посредством опълчване на президента и на служебното държавно управление и новите партии в последните два Народното събрание. До момента ГЕРБ наподобяват мобилизирани на пределна степен, евентуално няма да може да повиши този резултат “, разяснява социолога.

Той посочи, че „ Демократична България “ (ДБ) също са с доста висок % на готовност, само че изненадващо има разколебаване измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

„ Продължаваме промяната “ (ПП) като една нова групировка на политическата в този момента да има ниска готовност. Същите равнища отчитахме за „ ИТН “ (ИТН) преди април, само че видяхме след това висока степен на готовност “, посочи Живков.

Електоралните настройки два месеца преди изборите сочат като безапелационен победител ГЕРБ.

„ Но влизането на политическата групировка на Петков и Василев в политическия живот има капацитет да размести пластовете. Те се появяват непосредствено с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция “, акцентира социологът от „ Маркет линкс “.

Българска социалистическа партия е само че втора позиция, само че разликите с Има Такъв Народ, Демократична България и Политическа партия са разлики в границите на статистическите отклонения.

„ При Движение за права и свободи ресурсът е открит – техният електорат не скача и не пада под избрани партии. Политическа партия съумява да отнеме електорат от всички останали, изключително от Има Такъв Народ, от Демократична България и ИБГНИ. Също и такива, които не са дали своят вот на предишните избори “, сподели още Живков.

Малко под границата под 4% към този момент остават „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ и „ Възраждане “.

Проучването е финансирано и осъществено взаимно от bTV и „ Маркет линкес “, извършено измежду 1076 лица над 18 година в страната в интервала 14–20 септември 2021-ва година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР