На предстоящите преговори между външните министри на Гърция и Македония

...
На предстоящите преговори между външните министри на Гърция и Македония
Коментари Харесай

Скопие държи на Република Илинденска Македония

На идните договаряния сред външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк Скопие отива с предлагането „ Република Илинденска Македония “ (РИМ) , пишат македонски медии.
На срещата в Ню Йорк ще участва и медиаторът от Организация на обединените нации Матю Нимиц.
Новото предложение за името на Македония – РИМ – стана известно след среща на министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев в София на 17 май.
Предстоящата среща в Ню Йорк е от извънредно значение, съгласно доста наблюдаващи тя е основна, доколкото на срещата в София министър председателите на две страни, намиращи се в спор за името на Македония от 25 година, за първи път стигнаха до решение, допустимо да бъде задоволително и за двете страни.
Въпреки това кабинетът на Ципрас излезе малко по-късно с оценката, че гръцката страна желае времево и географско определение в името.
Македонското държавно управление държи на позицията си , че Република Иринденска Македония на процедура извършва изискванията за времево определение, въпреки мнозина да настояват, че „ илинденска “ е в действителност термин с историческо наличие, в което опозиционните гръцки партии видяха иредентизъм.
Според гръцките медии срещата на Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е от извънредно значение и е основен миг в договарянията.
Отново на масата за договаряния се връщат предложенията за име като Горна и Нова Македония, откакто публична Атина косвено отхвърли разновидността Република Илинденска Македония. Според някои оценки в Атина името с времево определение (Нова) може би има повече шансове, писа в. „ Та Неа “. Но въпреки и в това име да има отрицателни моменти, съгласно изданието спрямо „ Илинденска “ по него по-лесно би се намерил общ звук сред държавното управление и гръцката съпротива.
В разбор за вероятните ходове на гръцките политици във връзка с предлагането " Република Илинденска Македония " гръцкият вестник " Катимерини " показва, че американците изцяло поддържат проекта, който е на масата.
Това стана ясно след вчерашния телефонен диалог сред гръцкия министър председател Алексис Ципрас и американския вицепрезидент Майк Пенс за договарянията с македонския министър председател Зоран Заев, съобщи БГНЕС.
Според " Катимерини " главният сюжет за решение на разногласието за името е " Република Илинденска Македония " без превод. За държавното управление на Ципрас това име е основата за полемика, която може да докара до стабилно решение. Лидерът на опозиционната „ Нова народна власт “ Кирякос Мицотакис сподели, че не поддържа " Илинденска Македония " с превод на британски език и в разбора се споделя, че не се знае по какъв начин ще реагира, в случай че предлагането бъде подложено на гласоподаване в Народното събрание.
Панос Каменос, министър на защитата и съдружен сътрудник на Ципрас, към този момент се държи дистанцирано, само че се счита, че няма да заплаши обединението.
Според " Катимерини " е доста значимо по какъв начин министърът на външните работи Никос Кодзияс реагира. Той още веднъж ще се срещне с македонския си сътрудник Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк, а ще се върне в Атина след 10-дневна серия от интензивни контакти в Съединени американски щати, Брюксел, Берлин и Париж.
Ако проектът бъде признат в двата Народното събрание, Македония ще получи покана за НАТО на срещата на върха през юли и ще стартира предприсъединителни договаряния с Европейски Съюз, се планува в разбора на гръцкия вестник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР