На предстоящите големи великденски празници храм "Свети Дух" в Монтана

...
На предстоящите големи великденски празници храм "Свети Дух" в Монтана
Коментари Харесай

Нови стенописи в храм Свети Дух в Монтана разказват за Възкресението

На идните огромни великденски празници храм "Свети Дух " в Монтана ще посрещне вярващите с нови фрески, оповестиха от локалната администрация.
Сцената от Слизането на Христос в Ада е приключена и може да бъде забелязана високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се приближава най-вече до този в църквата Света София в Истанбул. В центъра на композицията е Христос, който "смертию смерт поправ " счупва портите адови и протяга ръце към двамата прадеди Адам и Ева. Те са измежду първите, избавени от човешкия жанр. Сред персонажите са старозаветни патриарси, пророци и царе – Мойсей, Давид, Соломон, Йоан Предтеча.
Христовата победа над пъкъла, освобождението на Адам и оправданието на старозаветния човек е съществена тематика в Богослужението на празника.
Мракът на пъкъла е осветлен от светлината на неговата богочовешка популярност. Това е светлината на идващото Възкресение. Под вратата в черната бездна се вижда фигурата на княза на мрака - Сатаната. Силата на пъкъла е разрушена и веригите са скъсани.
Храм Свети Дух в Монтана е във втори стадий на фрески. Изображенията на светците и библейските подиуми са приключени върху северната стена, сега се работи по южната. По план община Монтана влага за предходната и през тази година общо 500 хиляди лв. за стенописите на най-голямата си черква.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР