На пръв поглед, отборът на Левски изтегли най-трудния жребий от

...
На пръв поглед, отборът на Левски изтегли най-трудния жребий от
Коментари Харесай

Вадуц - Гордостта на Лихтенщайн може да изненада неприятно Левски

На пръв взор, тимът на Левски изтегли най-трудния чоп от българските отбори за първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Съдбата прати " сините " на Вадуц от Лихтенщайн, който от дълги години е футболната емблема на Княжеството. Тимът е постоянен участник в европейските клубни шампионати, като от време на време даже реализира и триумф над тимове, имащи се за надалеч по-класни от тях. Левски пък много постоянно обича да се дъни в откриващите кръгове на шампионата, което прави двойката повече от непредсказуема.

 Снимка 363561
Източник:

Селекцията на Делио Роси ще бъде посетител в първата среща на 12 юли, а седмица по-късно ще семейства на своя " Георги Аспарухов ".

Нека се срещнем по-отблизо с историята на този привидно непретенциозен клуб.

ИСТОРИЯ

Вадуц е основан на сантименталната дата 14 февруари, 1923 година. Първият президент на клуба е Йохан Васлер. Това е и единственият професионален клуб в Лихтенщайн.

В началото си, " алените " играят в австрийското футболно състезание, само че единствено година по-късно се местят в швейцарската лига, където се подвизават и до ден сегашен. Безплатен обяд обаче няма, като " князете " заплащат годишна вноска на локалната федерация от 150 000 паунда, с цел да бъдат част от въпросния шампионат.

Съперникът на Левски има емблематична роля в европейския футбол, като е един от дребното тимове, които се подвизават в шампионати на разнообразни страни. Такива още са Суонзи и Кардиф Сити в Англия, Монако във Франция, Сан Марино Калчо в Италия и други, които обаче са безпределно непопулярни.

 Снимка 363560
Източник:

Разликата сред Вадуц и гореспоменатите е, че тимът е със статут на посетител в швейцарската лига, като не взе участие в шампионата за купата на страната и не се бори за някоя от тамошните квоти за евротурнирите.

КАК ТАКА ВАДУЦ ВИНАГИ ИГРАЕ В ЕВРОПА?

Без значение от мястото си в швейцарската футболна подчиненост, Вадуц постоянно играе в евротурнирите, като постоянен притежател на Купата на Лихтенщайн.

Това е и единствената конкуренция в Княжеството.

В нея се пускат всички регистрирани клубове, без значение от това, че всички останали са с аматьорски статут. Всичко това предвещава безпроблемни мачове за " алените ", които започват присъединяване си от четвъртфиналите и постоянно побеждават с двуцифрен резултат. Красноречиво за " интригата " в този шампионат приказват и извоюваните от Вадуц титли - 46, като това е и безспорен международен връх.

 Снимка 363559
Източник:

Най-големият съперник на " локалните ", както също назовават тима, е другият отбор от Лихтенщайн, който има някакви " триумфи " - Ешен/Маурен, който също играе по долните дивизии на Швейцария. Същност, съперничеството сред тях е единствено на хартия, защото от 8 година, двата отбора имат подписан контракт за съдействие, за да тласка гореспоменатите към по-големи клубни триумфи.

УСПЕХИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ И ЕВРОТУРНИРИТЕ

Сезон 2007/08 е първият, в който Вадуц играе в най-високото равнище на швейцарския футбол. Еуфорията в клуба е огромна, само че Супер Лигата се оказва прекомерно огромна хапка за " Гордостта на Лихтенщайн ". Тимът приключва на последно място, с актив от 5 победи, 7 равенства и 24 загуби.

" Червените " се завръщат в елита през 2014/15, като съумяват да се задържат цели две години. Всичко обаче завършва през миналата година, когато отборът още веднъж финишира под съдбовния №10 и се завръща във втория ешелон.

Чалъндж лигата е и нормалният хабитат на клуба, който към този момент дълги години не е изпадал в по-нискостояща дивизия от тази.

ОБЩОТО С ЛЕВСКИ - И ДВАТА КЛУБА СА ГУБИЛИ ОТ БЕВЕРЕН

Вадуц има богата история в евротурнирите, като всичко стартира през 1992 година, когато " алените " дебютират за Купата на УЕФА против Черноморец Одеса (0:5, 1:7). За близо 27 години, противникът на Левски е отстранявал цели 11 отбора. Сред жертвите на " князете " са: Университате Рига (Латвия), Лонгфорд Таун (Ейре), Дачия Кишинев (Молдова), Уйпещ (Унгария), Фолкърк (Шотландия), Войводина (Сърбия), Колеж Европа (Гибралтар), Ла Фиорита (Сан Марино), Нюме Калиу (Естония), Силекс (Македония), Бала Таун (Уелс).

 Снимка 363562
Източник:

Тимът от Лихтенщайн има и нещо общо с Левски. През сезон 2004/05, " локалните " са на крачка от това да играят със " сините ", само че във втория прелиминарен кръг за Купата на УЕФА губят от Беверен с общ резултат 5:2. След това пък белгийците минават и през отбора на Станимир Стоилов.

За феновете на статистиката, най-голямата победа на Вадуц в Лига Европа е реализирана като посетител над Ла Фиорита с 5:0. Най-тежката им загуба пък е нанесена от Храдец Кралове (Чехия) с 9:1.

СЪСТАВЪТ

Исторически видяно, Вадуц постоянно е бил мястото, където играят съвсем всички национали на Лихтенщайн. С течение на времето обаче, тимът става все по-интернационален, като сега играчи от Княжеството съвсем няма.

Голямата звезда на отбора е нападателят Марко Девич. Макар и роден в Белград, стрелецът прави огромното си име с екипа на украинския народен тим и тамошния Металист Харков. Реализаторът даже намира място и в състава на украинците за Евро 2012, където даже стартира като титуляр против Англия, а него гол бива анулиран.

До този миг Девич има 30 мача за Вадуц, в които е осъществил и 13 попадения.

Капитан на отбора е Филип Мунтвилер, който има богат опит в елита на Швейцария с екипа на Санкт Гален, за който има 155 мача. Филип е умел централен бранител, който се слави с това, че постоянно излиза краен победител в единоборствата за висока топка.

 Треньорът на Вадуц - Роланд Врабец
Източник:

Треньорът на Вадуц - Роланд Врабец

Няма по какъв начин да не споменем, че във Вадуц играе и непознатия за нас - Сандро Вайзе, който обаче е най-голямата звезда в настоящия народен отбор на Лихтенщайн. Макар и на 25 години, въпросният към този момент е минал през тимове като Базел, Хофенхайм, Рийд, Арау, Тюн, Рединг и Рьозеларе.

Старши-треньор на отбора е 44-годишният Роланд Врабец, който до този миг е водил за малко отборите от Втора Бундеслига - Санкт Паули и ФСВ Франкфурт.

Голямата горделивост на Вадуц като клуб е, че през него е минал актуалният народен вратар на Швейцария - Ян Зомер.

Съставът на Вадуц към 15 юни, 2018 година:

ВРАТАРИ: Адреас Хирцел (Швейцария), Жустин Оспелт, Бенямин Бюхел

ЗАЩИТА : Мануел Микус, Беркай Сюлюнгьоз, Томуслав Пулич (Хърватия), Нилс вон Нийдерхойзен (Швейцария), Марио Бюхлер (Швейцария), Максимилиан Гьопел, Филип Мунтвилер (Швейцария)

ХАЛФОВЕ : Милан Гайч (Сърбия), Арон Зеле, Мартко Матис (Швейцария), Жоел Досу (Бенин), Сандро Вайзер, Морис Брунер (Швейцария), Ноа Фрик, Кристофер Дразан (Австрия)

НАПАДАТЕЛИ : Ферхат Саглам, Борис Бабич (Швейцария), Мохамед Кулибали (Франция), Игор Тадич (Франция), Седрик Шавале (Швейцярия), Марко Девич (Украйна)

 Снимка 363566
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР