На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид

...
На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид
Коментари Харесай

Положителната новина е, че "Пирола" не протича тежко

На прага на сезонния грип (инфлуенца) и растежа на коронавирус случаите в страната, приказваме за здравето и имунизациите. Събеседник е епидемиологът д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив.

Д-р Бацелова подчертава, че грипът и Ковид-19 не са леки болести и не трябва да се бъркат със сезонните настинки.  " При някои могат да протекат с лека симптоматика, само че при други хора се стига до болница и съдбовен излаз, по тази причина би трябвало доста деликатно да се пазим и от двете болести ", посъветва доктор Бацелова.

Специалистът по епидемиология на инфекциозните заболявания акцентира, че у нас стартира следващата вълна на Ковид-19. Само за месец, 7 пъти са се нараснали новите случаи на болестта, като има и доста скрита заболеваемост от вируса.

" Сезонният грип стартира внезапно и кара болният да желае да си остане вкъщи, да е на легло. Също има висока температура, болки в мускули и  стави, появява се настинка и мощно главоболие. При Ковид-19 имаме по-плавно начало, лека хрема, която се усилва, след това идва и дразненето в гърлото, появява се нараснала температура, настинка, изнемощялост, като при новите подварианти от 2023 година още веднъж имаме завръщането на загуба на усет и подушване, или най-малко са изменени ", изясни доктор Христиана Бацелова. По думите й най-вероятно " Пирола " към този момент е у нас и циркулира. Подвариантът отключва инфекции в очите на дребните деца. 

" Положителната вест е, че " Пирола " протича  леко, това сочат данните от другите страни ", добави още лекар Бацелова. Според нея виновните за своето здраве българи се имунизират, против грип и Ковид-19. 

При децата се слага назална ваксина против грип, няма потребление на игла и децата одобряват по-леко живата назална ваксина. 

" Към новата ваксина против Ковид-19 има интерес при лицата над 60 години и тези с хронични болести. При грип е изключително значимо да се сложи ваксина на децата до 5 години, бременните и на хората над 65 години ", сподели лекар Бацелова. Тя добави, че новата ваксина против Ковид-19 е приспособена, и е целесъобразно на всички да си я слагат, преди зимния сезон. 

Бременните дами могат да се имунизират безвредно в един ден, против грип и против Ковид-19. 

Очаква се грипна зараза през януари, през днешния ден господства Ковид-19.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg