На прага на четвъртата Covid вълна организациите трябва да ускорят

...
На прага на четвъртата Covid вълна организациите трябва да ускорят
Коментари Харесай

Как се справят компаниите с трите „C” – Covid, Cybercriminals и Cloud?


„ На прага на четвъртата Covid вълна организациите би трябвало да ускорят основаването на нови способи на интеракция сред бизнеса и клиентите, сътрудниците и чиновниците си ” – Лилия Месечкова , вицепрезидент „ Enterprise Products ”, Progress
(снимка: персонален архив)

ИТ са в основата на трансформационните промени, които се случиха в фирмите през миналата година и половина на пандемия. Най-общо казано, фокусът падна върху няколко съществени области, които назовавам трите „ C ” – Covid, cybercriminals и cloud.

Сега, на прага на четвъртата Covid вълна, с цел да продължат да работят обикновено, организациите би трябвало да ускорят основаването на нови способи на интеракция сред бизнеса и клиентите, сътрудниците и чиновниците си. Необходимо е да подсилят отбраната на информацията, която към този момент не живее единствено в служебна среда, а е изложена на голям брой нови опасности. За да се приспособят към новия хибриден модел на работа, който евентуално ще стане непрекъснат след пандемията, организациите би трябвало да обезпечат и скалируемост на ИТ инфраструктурата посредством облачни технологии.

Така тези три фактора – Covid, отбраната на информацията и облачните технологии – отварят нови благоприятни условия за тези, които желаят да бъдат стъпка напред пред конкуренцията. Възползва ли се вашата компания от тях?

Дигиталните канали могат да донесат по-високи доходи от физическите

Въвеждането на нови онлайн канали за продажби, обслужване на клиенти и ангажиране с марката, уеб портали за достъп на чиновниците до сериозни услуги и информация и взаимна работа, както и разнообразни способи за поддържане на връзка с сътрудници са измежду основните цели на организациите в изискванията на пандемията.

Пример за това е интернационалният фешън бранд  Tom Tailor, който поради ограниченията за сигурност при започване на пандемията краткотрайно би трябвало да затвори физическите си магазини в Югоизточна Европа. Компанията се приспособява бързо към новата действителност, като за три месеца съумява да построи мулти-регионален уеб страница от нулата. Само 10 дни след старта си уебсайтът генерира 10% по-високи доходи от средностатистическия физически магазин на компанията без спомагателни маркетинг и промоционални действия.

Ролята на ИТ в тези процеси е освен да оказват помощ на бизнеса да сътвори нови благоприятни условия за връзка, само че и да подсигурят тяхната скалируемост – да могат да посрещат новите провокации и да дават отговор на възходящите потребности. Маркетинг екипите би трябвало да могат да основават „ цифрови прекарвания ”, без да се постанова да разчитат непрекъснато на ИТ за помощ. В същото време е значимо ИТ да могат да ръководят елементарно тази инфраструктура, с цел да се концентрират върху по-критични планове.

Хибридният модел на работи изисква по-високо равнище на осведомителна сигурност

Работейки от у дома, хората постоянно съвместяват персонални и служебни задания, което може да сътвори опасности за сигурността на процесите. Информацията е в непрекъснато в придвижване – файлове се трансферират от всевъзможни устройства и места, разнообразни от офиса, сред отдели, сътрудници, клиенти и чиновници. До колкото повече данни имат достъп чиновниците, толкоз по-високи стават условията за осведомителна сигурност.

По-рано през тази година най-голямата телекомуникационна компания в Сингапур – Singtel – пострада от пробив в сигурността точно през система за шерване на файлове. Пробивът беше част от по-голяма офанзива и засегна още доста други организации по света.

Подобни уязвимости са повода технологии за транспорт на данни като FTP да бъдат сменени от профилиран програмен продукт за управляем транспорт на данни – така наречен managed file transfer (MFT). Този тип решения основават условия за сигурна взаимна работа и прекачване на чувствителни данни, както и за автоматизиране на комплицирани функционалности без нужда от скриптове. Това понижава риска от човешка неточност, а криптирането и следенето на придвижването на информацията оказват помощ на фирмите да дават отговор на условията на регулации като GDPR. ИТ могат да бъдат сигурни, че откъдето и да работят чиновниците с информация на компанията, нейното придвижване е предпазено.

Облачните технологии способстват скалируемостта и нововъведенията

Облачните технологии – основна част от всяка тактика с фокус върху цифровия свят – са значими за основаване на ефикасни цифрови интеракции и обезпечаване на достъп до услуги и системи отвред и когато и да е. Компаниите ще продължат да влагат в „ облака ”, като съгласно Forrester, разноските за облачни технологии ще се усилят на 120 милиарда $ тази година.

В резултат на цифровата промяна сложността на работата продължава да се усилва и ресурсите, употребявани досега, би трябвало да могат да се оправят с по-сложни приложения. Така фирмите би трябвало да се концентрират върху рационализация на приложенията си и да се възползват от преимуществата на облачните технологии за обезпечаване на конкурентно преимущество и основаване на условия за нововъведения.

Докато за доста организации 2020 година беше година на оцеляване, през 2021 година фирмите би трябвало да погледнат по-напред в бъдещето и да си подсигурят, че имат всичко, от което се нуждаят, с цел да трансфорат провокациите във благоприятни условия. Клиентите чакат да намират всичко бързо онлайн, чиновниците – да могат да работят отвред и когато и да е, а вашите шефове – софтуерната среда да оперира безпроблемно и предпазено. Готови ли сте за това?

Авторът на публикацията Лилия Месечкова има 15+ години опит в софтуерната промишленост и в основаването на цифрови решения за бизнеса, ръководенето на световни екипи и постигането на мощни бизнес резултати. Като вицепрезидент „ Enterprise Products ” в Progress, тя управлява екип от 120+ индивида и е виновна за цялостните визия и тактика за четири продукта, измежду които Progress Sitefinity и Progress MOVEit.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР