На повече от 3000 обаждания са отговорили медицинските специалисти на

...
На повече от 3000 обаждания са отговорили медицинските специалисти на
Коментари Харесай

Засилен интерес към консултациите за ваксините срещу COVID-19 на безплатния телефон 0800 14 515 |

На повече от 3000 позвънявания са дали отговор медицинските експерти на безплатната телефонна линия за пациенти с хронични болести 0800 14 515 от 1 януари до 25 февруари 2021 година Линията е основана от Националната пациентска организация. VIVACOM обезпечава безплатните позвънявания, а платформата за обслужване на линията се дава в партньорство с CallFlow.

За близо година повече от 6 400 българи са потърсили консултация и информация по отношение на хроничното си заболяване в изискванията на пандемия от COVID-19. Телефонът работи всеки работен ден от 9.00 до 18.00 ч.

Значителен интерес (65%) от позвъняванията са към епидемиолозите и имунолозите на линията, които съветват гратис за процеса на имунизиране у нас. Специалистите дават препоръки на пациентите главно за това при кои болести е уместно имунизирането и при кои е добре да се въздържат пациентите от имунизация. Много от въпросите, свързани с имунизирането, са ориентирани към организацията на процеса. Пациентите питат за евентуалните странични резултати от имунизациите, предлагани у нас, както и за последващото наблюдаване за имунния отговор от имунизирането.

Търсени са и безплатните телефонни съвещания с двамата експерти, които дават информация за лекуването в домашни условия на COVID-19. Най-честите задавани въпроси към тях са свързани с преодоляването на инфекцията вкъщи, както и кой е точният миг за постъпване в лечебно заведение. Линията постоянно се употребява от хора без персонален доктор и здравни осигуровки, които нямат фиктивен достъп до здравната система. Увеличава се броят и на позвъняванията към екипа от психолози, който дава отговор на тел. 0800 14 515. Повикванията са свързани главно с прояви на тревога, развиване на паник офанзиви, както и обостряне на пациенти с клинични прояви на психологично страдалчество. Консултации търсят и обществено слаби българи, които имат потребност от подпомагане пред обществените служби и институциите за приемане на топла храна, заслон или средства за медикаменти.

Близо 200 са позвъняванията съм ендокринолозите на телефонната линия, към които се обръщат главно пациенти с диабет, които управляват болестта в домашни условия. Една от аргументите да търси телефонно консултиране е, че пациентите с диабет са в рисковата група от възпаление с Коронавирус, при които е допустимо и по-трудно протичане на заболяването, породена от вируса, разясняват специалистите. Пациентите се интересуват главно от въпроси, свързани с приема на терапия в домашни условия, както и за ограниченията за сигурност и предотвратяване от зараза. Кардиолозите и пациентските консултанти в онкологията, които също дават информация на тел. 0800 14 515, разясняват с пациентите възобновяване от Коронавирус и резултатите върху общото здраве на онкологичните и кардиологичните пациенти, както и достъпа до здравни грижи в изискванията на пандемия.

На 0800 14 515 се дава и информация за пациентки по отношение на рака на маточната шийка, който е едно от актуалните провокации у нас. Заболяването е изцяло лечимо, открито в точния момент, и затова консултациите са ориентирани към предварителната защита, проучването и доказването на диагнозата, както и последващото лекуване на онкологичното положение, в случай че се стигне до такова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР