На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на

...
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на
Коментари Харесай

Как ще гласуваме за парламент в условията на пандемия, решават днес

На последното за седмицата пленарно съвещание депутатите ще обсъдят на първо четене измененията в Закона за ограниченията по време на изключителното състояние , където би трябвало да разпишат специфични правила за гласоподаване в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура, оповестява БГНЕС. Президентът към този момент насрочи на 4-ти април, което постанова законодателят да реши по какъв начин поставените под домашна карантина и инфектираните с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще упражнят правото си на глас . От ГЕРБ оферират това да става с преносима изборна урна, каквато процедура у нас съществува при гласоподаватели с увреждания, дали предварителна поръчка по какъв начин желаят да гласоподават. Предложението на ръководещите включва и опция за откриване на изборни секции в лечебните заведения.
С предлагането се задължава Централната изборна комисия (ЦИК) да създаде и одобри правила за организацията на гласоподаване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден. Вариантът за гласоподаване по пощата за българите в чужбина, каквито апела се чуха на консултациите при президента Румен Радев, дефинитивно бе отритнат от болшинството. Най-голямата опозиционна партия – Българска социалистическа партия, към този момент изрази противоречие с по този начин направените предложение и изиска прецизирането им. Социалистите внасят и собствен законопроект, с който упорстват за въвеждането на дейна регистрация и изчистване на „ мъртвите души “, както и видеонаблюдения при отчитането на изборните резултати.
 Парламентарни избори 2021: Кампанията стартира на 5 март Парламентарни избори 2021: Кампанията стартира на 5 март
Предизборната акция за парламентарните избори стартира на 5 март. Това излиза наяве от хронограмата за идните избори, която ЦИК п...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР