На последното си заседание преди новия парламент, в който ГЕРБ

...
Коментари Харесай

На прощаване властта даде летище София

На последното си съвещание преди новия парламент, в който ГЕРБ губи властта, кабинетът на премиера Бойко Борисов гласоподава финално бъдещето на концесията на летище София.

Дружества на основания в Париж фонд Meridiam в партньорство със строителя Strabag (1%), обединени в софийската компания " Соф кънект ", си издействаха да не заплащат концесионно заплащане през първите 10 години, а да платят въпросните 245 млн. евро през последните 35 години на контракта.

Конкурсът за столичната аерогара се развива към този момент съвсем три години, само че е на фокус на аудитория и опозиционни политици от месец, когато стана известна голямата отстъпка към концесионера от досегашните ръководещи. Вчера ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даже прикани водачите на трите протестни партии към общ фронт против дейностите на ГЕРБ за концесията на летище София, като се обърна към " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ".

Официално ръководещите не бяха обявили по кое време считат да гласоподават спомагателния анекс към контракта. Действието се чакаше от седмици, само че поради шума и изборите го отложиха. И в първия комфортен миг след вота го гласоподаваха. Ходът от през днешния ден е единствено върха на айсберга на масирана поддръжка от властта за този кандидат-концесионер: първо, той бе определен без да има най-силна оферта измежду петимата искащи, след това мина със забележителна експедитивност през всички институции по веригата, като Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. А на финала министерство на превоза очевидно не е положило и старания да договаря за по-добри условия с концесионера по съглашението за отсрочване на таксите - примерно за 1-2 години, колкото получават морските летища.

Сега единствената въпросителна е дали ще има нови тъжби от изгубилите четирима претенденти поради последното изменение на контракта. Не всичко обаче е изгубено. Приемането на анекса не значи, че при една по-ангажирана и съзнателно изпълняваща отговорностите си държавна администрация заплащането на таксите не може да бъде възобновено по-рано. Защото, евентуално с цел да се получи благословията на Брюксел за последния подарък, в анекса въпреки всичко има алтернатива всяка година да се отчина възобновяване на летищния трафик.

Отделно от Министерство на превоза и по-специално от Гражданска въздухоплавателна администрация се чака и дефинитивна позиция по въпроса с размера на таксите. Така че топката с грижата към крайния потребител-пътник и по-бързото възобновяване на пазара към момента е в страната. И не на последно място, вкарването на многообразие във властта може да отговори на някои въпроси - за какво тъкмо този концесионер беше определен и има ли помощ и съдружничество с добре познати български фигури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР