На последния аукцион на диаманти на De Beers през тази

...
На последния аукцион на диаманти на De Beers през тази
Коментари Харесай

Нажежиха се и цените на диамантите

На последния аукцион на диаманти на De Beers през тази седмица купувачите на камъни, употребявани за разработване на междинен по качество годежен пръстен, изпаднали безусловно в потрес когато видели, че някои цени са скочили с 10% от последната продажба. Новината за извънредно внезапното повишаване бързо се популяризирала в средите на общността от осемдесетината особено подбрани клиенти на интернационалната диамантена група, настояват лица, осведомени с полемиките. А това, което последвало, било още по-забележително. В рамките на часове някои от същите камъни към този момент се търгували с нови 10% от горната страна, тъй като купувачите, които имали достъп до De Beers, ги прехвърляли на търговци и производители, лишени от сходна привилегия.

Препускащите цени и охотата за заплащане са последният симптом за разрастващото се търсене в тайнствения свят на търговията с диаманати. Само преди девет месеца секторът бе подложен на колене от пандемията. Днес специалистите по нарязване и гланциране на камъните, които са гръбнакът на световния диамантен пазар, се конкурират настървено за скъпоценната суровина.

Има няколко аргументи за ценовия скок: едри търговци на дребно в Съединени американски щати и Китай купуват нападателно, с цел да задоволят голямото търсене във време на изтъняло предложение, дължащо се на лимитираните наличия, които водачите в сектора " Де Беерс " и " Алроса " пускат на пазара. И, което е още по-важно: цените на полираните диаманти, които от дълго време са проблем за бранша, най-сетне стартират да се покачват.

Диамантите са огромният печеливш от карантините против COVID-19 в световен проект, тъй като достъпът до конкурентни оферти на първокласната стока са лимитирани. Това пролича за първи път при по-силните от предстоящите продажби за Деня на благодарността в Съединени американски щати и по-късно за китайската Нова година - наклонност, която продължава и до през днешния ден. 

По оценка на специалисти от сектора, пазарът е " разгорещен " от ентусиазирано търсене на всички категории необработени камъни и незадоволително предложение, което основава чувство за дефицит във всяко звено от веригата.

Много анализатори се тревожат, че пазарът ще прегрее. Необходими са към три месеца за нарязване, гланциране и продажба на елмаз, тъй че камъните, които са купени по-евтино при започване на годината, в този момент се продават с огромна облага. Това значи, че тези, които " пазарят " на днешните цени, залагат на по-нататъшното им покачване. От друга страна, съществува риск, че възобновеният потребителски интерес към диамантите, подгряван от неналичието на конкуренция от други първокласни ниши като пътуванията, може да се охлади в хода на анулацията на рестриктивните мерки против пандемията. 

Засега търсенето не демонстрира признаци за усмиряване. На вторичния пазар, където упълномощените купувачи на " Де Беерс " и " Алроса " продават на други производители на камъни, кутии с диаманти се търгуват с надценки сред 5% и 10%, като за някои селектирани пакети те са още по-високи, настояват добре осведомени източници. Ожесточената конкуренция принуждава някои играчи да купуват даже полирани диаманти, с цел да задоволяват търсенето на дребните търговци, вместо да се състезават за необработени камъни, които след това да полират.

Русия също има желание да се възползва от мощното търсене и лимитираното предложение и обмисля да продаде по-големи количества от скъпоценната суровина от държавния запас. Правителството приготвя указ за увеличение на плануваните продажби на сурови диаманти от държавното вместилище, настояват лица, осведомени със обстановката. " Алроса " евентуално също ще наддава на тези продажби, с цел да попълни личните си изчерпани ресурси, които са рекордно ниски.

Цените вървят нагоре към този момент цяла година, а " Де Беерс " е повишавал своите на съвсем всяка продажба от началото на 2021-а и е качил котировките на множеството си по-големи камъни с 5-10 % през тази седмица. Някои двукаратови необработени диаманти - размерът, от който нормално се получава гладък камък от един карат за годежен пръстен, са поскъпнали с 10 %. 

И " Де Беерс " и " Алроса " са съумели да осъществят ресурси за милиарди долари, насъбрани през предходната година, като пиковото достижение на " Де Беерс " са продажби за 663 млн. $ през януари. Приходите от майските покупко-продажби обаче са били едвам 380 млн. $ и играчи от бранша чакат сходни размери и през тази седмица. Което дава обещание предлагането да остане едва на фона на огромните поръчки за полирани камъни от едри търговци на дребно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР